Hrvatski radio

Radio Pula

11:48 / 06.10.2015.

Autor: Dorina Tikvicki

Brodogradilište Tehnomont počelo sa scrapingom

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Tehnomontovo brodogradilište Pula počelo je sa scrapingom. Na obali je od jučer splitska kočarica "Ana 1" a u škveru su već i plovila dvojice istarskih ribara. Čak 12 od 18 hrvatskih ribara koji će za ovu mjeru dobili europska sredstva, svoje će brodove uništavati upravo u Tehnomontu.

S "Ane jedan" uklanja se opasan otpad a uskoro će i rezanje. Za tehnomont je ovo prvo iskustvo, no dobro su se organizirali, tvrdi Zdenko Bakiš

Među 18 hrvatskih i četiri su istarska ribara: Nivio Stojnić iz Poreča, Zlatko Pižeta iz Zambratije, Dominik Kovač iz Umaga i Nenad Cvijanović iz Plomina. Cijena rezanja brodova bit će nešto veća nego su očekivali. Za njeno konačno formiranje čekala se ponuda tvrtki koje će se pozabaviti otpremanjem i uništavanjem opasnog otpada, objašnjava Bakiš.

No kako se većina ribara odlučila upravo za tehnomontov škver, Zdenko Bakiš vjeruje da je tome pridonijela najniža cijena ali i dobra opremljenost za ovaj posao.

Poslušajte tonski prilog. 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.