Hrvatski radio

Radio Pula

Brodogradilište Uljanik ide u likvidaciju

26.02.2020.

14:32

Autor: Klara Dujmović

foto: Mauro Giorgi/HRT

foto: Mauro Giorgi/HRT

Foto: - / -

Skupština vjerovnika Brodogradilišta Uljanik prihvatila je danas prijedlog stečajnog upravitelja Lorisa Raka i donijela odluku o prestanku rada, odnosno likvidaciji te najveće tvrtke bivše Uljanik Grupe.

No, odluka o prodaji imovine nije prihvaćena čime se dala šansa projektu Uljanik brodogradnja 1865. 

Pulsko brodogradilište Uljanik ide u likvidaciju. Takva je odluka bila očekivana, nakon što je nedavno donesena odluka o likvidaciji krovne kompanije Uljanika d.d. Nestankom te tvrtke prestaje i koncesija na pomorskom dobro, a time je ističe stečajni upravitelj Loris Rak, onemogućena izrada stečajnog plana i za uljanik brodogradilište.

Odluka o prodaji imovine odgođena na maksimalno 60 dana kako bi se pružila zadnja prilika za oživljavanje brodogradnje kroz tvrtku Uljanik Brodogradnja 1856. S time se nisu složili predstavnici radnika i vjerovika.

Predstavnik Jadranskog sinidkata Boris Cerovac, ističe da ni danas nisu dani odgovori na po njemu dva ključna pitanja; kako pokrenuti proizvodnju i kako će radnici naplatiti svoja potraživanja.

Ne profukcionira li nova tvrtka uskoro, stotinjak će Uljanikovaca po drugi put proći agoniju otkaza. Oni trenutno za tegalj pripremaju jaružalo koje se nalazi u brodogradilištu, a taj bi posao trebao biti dovršen do kraja ožujka.

Opširnije u prilogu Klare Dujmović.

-

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.