Hrvatski radio

Radio Pula

Brojna lovačka društva mogla bi staviti ključ u bravu

13.12.2017.

15:05

Autor: Tatjana Kaštelan

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

U Istri ima 38 lovačkih društava a procjenjuje se kako bi njih 80 posto moglo uskoro staviti ključ u bravu. Naime, na njihovim računima nema dovoljno novca za isplatu svih potraživanja za koje ih osiguravajuće kuće terete zbog šteta koje su nastale uslijed naleta vozila na divljač.

 

Istarski lovci su ogorčeni jer, kažu, moraju platiti štete na vozilima vlasnicima koji su se od takvog slučaja već osigurali kod osiguravajuće kuće. Osiguravatelj je dakle novac od klijenta uzeo ali od lovačkog društava traži da plati štetu.

Lovačka su društva zbog toga stalno na sudu, ali zbog pravomoćnih presuda u korist osiguravatelja već su morala isplatiti 800 tisuća kuna, upozorava predsjednik istarskog lovačkog saveza Gracijano Prekalj:

Lovci drže kako je to ne samo nepravedno već i neutemeljeno na zakonu jer prometnice uopće nisu dio lovišta, naglašava Danijel Berčela predsjednik lovačkog društva "Šljuka " iz Cerovlja. Dio odgovornosti stoga snose i nadležni za ceste:

Lovci se pitaju što će se dogoditi ako oni zbog ovrha više ne budu mogli plaćati lovozakupninu. Tko će onda održavati lovišta - šumske puteve, hraniti i pojiti divljač ali i odstrjelom kontrolirati njihovu brojnost. Upozoravaju da bi ljetošnje scene divljih svinja u blizini turističkih apartmana na jugu Istre ili nedavna šetnja jelena lopatara središtem Poreča mogle postati svakodnevicom. Ali tada to više neće biti njihova briga.

Opširnije poslušajte u nastavku.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.