Hrvatski radio

Radio Pula

Brojna vijećnička pitanja na sjednici županijske Skupštine

15.03.2016.

14:16

Autor: Nives Kalebić

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Vijećnici županijske Skupštine nekoliko su sati raspravljali o više točaka dnevnog reda među kojima je bila i ona o Master planu turizma Istarske županije do 2025. godine. Riječ je o dokumentu vrijednom više od milijun i 800 tisuća kuna.

Master planom istarskog turizma od 2015. do 2025. godine želi se prevazići sezonalnost istarskog turizma, povećati zauzetost turističkih kapaciteta, prosječnu potrošnju turista te ostvariti od 2 i pol do 3 milijarde godišnjih prihoda od turizma. Istarski župan Valter Flego kaže kako je cilj i dnevnu potrošnju turista sa 64 povećati na 100 eura te povećati i popunjenost turističkih kapaciteta. 

Na sjednici je upozoreno i kako prethodni Master plan razvoja turizma Istre, nije u cijelosti zaživio i nisu ispunjene sve njegove zadaće. No s druge strane istaknuto je kako su realizirani svih zacrtani planovi, osim onog dijela koji se odnosio na državu, a koja, rečeno je nije stavila u funkciju turizma bivše vojne zone i objekate. Damir Kajin iz Istarskih demokrata rekao je kako se u novom Master planu veći naglasak trebalo dati privatnim iznajmljivačima, a da se više pozornosti trebalo posvetiti upravo privatnim iznjamljivačima istaknula je i Željka Hrlić iz HDZ-a.

Vladajući su se pak, očekivano, složili kako je dokument, na koji su suglasnost dale i velike hotelske tvrtke te šira javnost dobro pripremljen i da daju dobre smjernice budućeg razvoja istarskog turizma. No da bi se došlo do željenih ciljeva, istaknuto je da država mora rješiti pitanje turističkog zemljišta i županiji prepustiti strateške investicije u turizmu.

U dijelu pak, vijećničkih pitanja SDP-ovca Danijela Mohorovića zanimalo je kada će na dnevnom redu županijske Skupštine biti prijedlog novog Prostornog plana Istarske županije s plinom kao energentom u termoelektrani Plomin. Župan Valter Flego odgovorio je da plin jedini mogući energent za plominsku elektranu te kako su u završnoj fazi aktivnosti oko novog županijskog prostornog plana koji bi na dnevnom redu trebao biti na idućoj Skupštini.

Mohorovića je zanimalo i kada će se početi rješavati problem hitne medicinske pomoći u Labinu. Župan Flego je odgovorio kako je Labin gdje treba osnažiti hitnu medicinsku pomoć. Pokrenuo sam inicijativu, kaže Flego da se ide u reformu hitne medicinske pomoći, odnosno u fukncionalno objedinjavanje.

Branko Ružić iz Istarskih demokrata pitao je kada će u pulskoj Općoj bolnici biti nabavljena nova magnetna rezonanca i CT uređaj. Načelnik županijske uprave Valerio Drandić kaže kako će ti uređaji biti u funkciji godinu i pol prije no što nova bolnica bude izrađena te dodaju da je CT prema njegovom saznanju popravljen, a isti taj koristit će se, uz ostale uređaje, i kasnije kada se izgradi nova bolnica.

Mario Radešić iz Laburista - stranke rada istaknuo je kako će prema projekcijama zbrinjavanje otpada na Kaštijunu koštati između 80 i 100 eura pa ga je zanimalo kako se taj trošak namjerava kompenzirati budući da se neće moći podići cijena odvoza mješovitog komunalnog otpada. Načelnik županijske uprave Valerio Drandić kaže kako je selektivno prikupljanje otpada šansa građanima da smanje količine i da im cijena zbrinjavanja otpada ne poraste toliko, koliko će stvarno porasti.

Među pitanjima bilo je i ono Mladena Premuša iz HSLS-a koji je pitao zašto Županija nije pomogla da se izgradi olimpijski bazen u Puli te kada će početi gradnja Medicinske škole. Župan Flego je odgovorio da bi rado sufinancirali sve projekte, ali da se moraju definirati prioriteti. Vezano za početak izgradnje Medicinske škole u Puli resorna županijska pročelnica Patricija Smoljan rekla je su se nadali gradnji škole po modelu javno – privatnog partnerstva. No budući da se to neće ostvariti razmatrale su se mogućnosti uređenja škole u nekim objektima stare bolnice u Puli, ali to se, rekla je Smoljan, pokazalo neisplativo.

Inače, županijski su vijećnici na sjednici poduprli i drugu natječajnu knjigu za prijavu Grada Pule za Europsku prijestolnicu kulture 2020.godine. Odlukom županijskih vijećnika najviše županijsko priznanje - Grb Istarske županije dodijelit će se 119. i 154.brigadi Hrvatske vojske, a priznanja će im biti uručena na Svečanoj sjednici županijske skupštine 30. ožujka.

 

 

 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.

prije

2 dana

EUROPA 27

SLAVEN KLIČEK