Hrvatski radio

Radio Pula

Buduća šetnica uz more povezat će Umag i Savudriju

30.06.2020.

13:06

Autor: Nives Kalebić

foto: Mauro Giorgi/HRT

foto: Mauro Giorgi/HRT

Foto: - / -

U Umagu uskoro počinje uređenje šetnice uz more, dugačke 45 kilometara i prostirat će se na dionici od Parka Umag do Crvenog vrha u Savudriji. Riječ je o višemilijunskom projektu koji će se odvijati u nekoliko faza, a njime se u budućnosti Umag šetnicom planira spojiti sa slovenskim Piranom.

-

Nakon godina planiranja, ishodovane su sve potrebne dozvole i radovi na budućoj umaškoj morskoj promenadi počinju krajem ljeta. Nedavno su pak, počeli pripremni radovi na dionici od naselja Špina do crkvice u Svetom Pelegrinu gdje će se uz šetnicu, urediti plaže, okoliš i sva prateća infrastruktura, ističe gradonačelnik Umaga Vili Bassanesse.

Pri građenju posebno će se voditi briga o zaštiti okoliša. Cilj je sačuvati mediteranski ugođaj, zaštiti razvedenu obalu, plaže urediti na predviđenim mjestima. No ipak najvažnije je, ističe Vili Bassanesse da će se konačno stati na kraj bespravnoj gradnji.

Buduća umaška morska promenada bit će i novi turistički sadržaj. Nakon što se šetnicom spoji sa slovenskim Piranom planira se spojiti i s Novigradom i ušćem rijeke Mirne. Potreban novac za uređenje planira se namaknuti iz fondova Europske unije, dio će dati i Grad Umag, a dio i budući koncesionari koji će dobiti koncesije nad dijelovima sadržaja koji će se nuditi uz šetnicu. Zbog duljine staze i financijski zahtjevnog projekta, trebat će pet do šest godina da šetnica u potpunosti bude dovršena.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.