Hrvatski radio

Radio Pula

Buje: otvoren prvi senzorni park u Istri

09.11.2020.

10:40

Autor: Tomislav Šikić

Foto: Udruga Ziid/ustupljena fotografija

Foto: Udruga Ziid/ustupljena fotografija

Foto: - / -

Senzorni park za djecu, u cijelosti uređen recikliranim i prirodnim materijalima, prvi je takav u Istri. Projekt je većim dijelom financirala Zaklada za poticanje partnerstva Istra, dio novca dobiven je na natječaju "Mali projekti za bolje sutra", a pomogli su i mnogi donatori.

Senzorni park nastao je na inicijativu bujske Udruge ZiiD, u suradnji s prof. Oljom Dijanošić koja je osmislila prvi takav park u Hrvatskoj u Ludbregu. Tako su se nakon prvotne ideje projektu pridružili brojni volonteri Udruge, ali i članovi Udruge umirovljenika Bujštine, Speleološkog društva Buje, Zajednice Talijana Kaštel, NTC-a Sophia centar Buje, OŠ Mate Balota, učenici TOŠ Edmondo de Amicis i TOŠ Galileo Galilei iz Umaga te mališani bujskih vrtića i korisnici Centra za inkluziju.

Osnovni cilj Parka je pobuđivanje osjetila - vida, sluha, njuha i opipa kroz različite materijale, teksture, boje i mirise. Zamišljen je kao "živi organizam" koji će disati s građanima i njihovim potrebama. Tako će djeca, primjerice, zvučne i svjetlosne efekte otkrivati u igri sa starim, iskorištenim CD-ima koji su oslikani i postavljeni kao mobili - igra svjetlosti.

Mirisni kutak, prepun sadnica tipičnih za istarsko podneblje, poput ružmarina, lavande i lovora, pobudit će kod djece osjetila mirisa kojima će prepoznavati prirodu. Kućica, mala kuhinja i stol za šah napravljeni su od starih paleta, kolutovi za struju postali su životinje ljuljalice, veliki krug za provlačenje i igra "Čovječe ne ljuti se".

Speleolozi su osmislili poseban poligon, a kroz donaciju je stigla i antistres podloga koja sprječava nezgode i ozljede. Tu je i senzorna staza prekrivena pijeskom različite granulacije te oblucima od drveta ili cigle, a svrha joj je da djeca dožive različite teksture i osjete.

Djeci najzanimljiviji dio je zasigurno glazbeni kutak koji je nastao od paleta i odbačenih lonaca, poklopaca, cijevi i komada pribora za jelo. Kako ističu u Udruzi Ziid, senzorni park je zamišljen kao mjesto gdje će se okupljati i kvalitetno zajednički provoditi vrijeme djeca, mladi i stariji, s obzirom da je pokraj parka boćalište koje ponajviše koriste umirovljenici. 

- Neopisivo smo sretni zbog realizacije ovog projekta i od srca zahvaljujemo svima koji su sudjelovali u njegovu stvaranju. Iskreno se nadamo da će građani i posjetitelji paziti na park i čuvati ga. S obzirom da pokraj njega trenutačno nema rasvjete, apeliramo na mlade koji se tamo okupljaju da budu pažljivi i ništa ne uništavaju. Prema našim informacijama, Grad Buje će sljedeće godine investirati u rasvjetu, što nas iznimno veseli – rekla je Maja Livada iz Udruge Ziid.

 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.