Hrvatski radio

Radio Pula

Buje ove sezone ruši turističke rekorde

05.08.2017.

10:38

Autor: Nives Kalebić

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Kad govorimo o turizmu, barem što se tiče sjeverozapadne Istre, prvo na pamet padnu- Umag i, primjerice, Novigrad. No, turističke rekorde ove godine ruši i Buje. Značajno su povećani i dolasci i noćenja.

Možda nema mora, ali ima turista. I to u prvih šest mjeseci čak 36 posto više. I ima sve što turisti danas žele- mir, tišinu, a po želji za samo desetak minuta vožnje - more i ljetna vreva. Valter Bassanese direktor Turističke zajednice Buje itekako je zadovoljan predsezonom i aktualnom sezonom.  "Lijepo vrijeme je pred nama ali nadamo se da neće biti kiše kao ranijih godina jer to nam je jedan od osnovnih uvjeta pogotovo za vikende kad nam dolaze gosti iz Italije, Austrije i Slovenije", kaže Bassanese.

Turisti koji dolaze u Buje doista imaju što vidjeti- kulturnu baštinu, uživati u više od 400 kilometara biciklističkih staza i naravno sjajnu enogastro ponudu. Probati kakvu istarsku deliciju u kojoj od konoba, istarsko odnosno domaće bujsko pivo, maslinovo ulje ili uživati na jednoj od najčuvenijih vinskih cesta u Hrvatskoj s 23 poznata proizvođača vina.

Na području Buja, odnosno Momjana 1990. godine krenula  je prva vinska cesta na području Istre, ali i Hrvatske, tu su svi renomirani vinari poznati i u svijetu, dobivaju zlatna odličja, na nedavnom ATPu-u Umag, vino turnira bilo je upravo mlada Malvazija Frankovića iz Buja, vinarija u pučkoj starogradskoj jezgri, posebna draž, kaže Valter Bassanese.

Možda posebna, ali doista nije jedina draž koju skriva malo Buje. Čini se kao dovoljna pozivnica za otkrivanje sjeverozapadne Istre.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.