Hrvatski radio

Radio Pula

Bura u Istri: Najveće poteškoće u ližnjanskoj lučici

17.01.2017.

15:17

Autor: Danijela Dorani

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Jaka bura od noćas puše i na istarskom području, mjestimice brzinom većom od 100 kilometara na sat. Zbog kvara na dalekovodu neki su dijelovi Istre jutros bili bez struje. Desetak srušenih stabala s prometnica su uklonili vatrogasci pa cestovni promet teče bez zastoja.

Najveće poteškoće bura je prouzročila vlasnicima plovila u akvatoriju mjesta Ližnjana pokraj Pule. Nasukane brodice i potopljene barke dočekale su jutros vlasnike plovila u lučici Kuje. Takvo ih stanje nije iznenadilo jer se, kažu, ponavlja svake godine. Za nemar optužuju Lučku upravu Pula koja, kažu, ništa ne poduzima premda joj redovito plaćaju propisanu pristojbu.

Bilo kakva investicija je uzaludna prije izgradnje lukobrana na sjevernoj strani lučice za što, kaže Zoran Peruško iz Lučke uprave Pula, trenutačno nema novaca. U projekt bi se moglo krenuti, najavljuje, za četiri do pet godina, kada se skupe potrebna sredstva. Pristojbu, dodaje Peruško, prema zakonu moraju plaćati svi koji koriste vez u lučici a ona, za Ližnjan, iznosi stotinu kuna godišnje.

Bura će, kažu meteorolozi, u Istri početi slabjeti tek sutra navečer pa iz pulske Lučke kapetanije pozivaju vlasnike da provjere svoja plovila i osiguraju ih, ako je potrebno, dodatnim vezovima.

 

 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.