Hrvatski radio

Radio Pula

Buzet i Kopar - tri desetljeća uspješne suradnje

22.11.2017.

16:18

Autor: Hrvatski Radio

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Buzet i slovenski grad Kopar puna tri desetljeća uspješno surađuju. Veže ih i tvrtka u kojoj rade brojne generacije obaju gradova U Kopru je svečano obilježena 30 godina od bratimljenja toga grada i istarskog Buzeta.

Suradnja buzetskih i koparskih vatrogasaca možda je najbolji primjer dugogodišnje, tijesne i korisne suradnje i prijateljstva Buzeta i Kopra. Potpisali su Sporazum o pograničnoj suradnji kod gašenja požara. DENIS GLAVINA, vatrogasni zapovjednik, Kopar:"Smanjili smo birokraciju, dovoljan je tek jedan telefonski poziv i suradnja kreće."Zahvaljujući Sporazmumu znatno su smanjili broj intervencija i povećali učinkovitost gašenja. I ove su sezone Koprani uskočili upomoć Buzećanima koji su bili na drugome požarištu. Damir Fabijanić, buzetski vatrogasni zapovjednik: "Dečki su nam to odradili, požar je bio blizu njihove granice, ne na njihovoj granici, i prije no što smo mi došli oni su skoro 80 posto požara lokalizirali, naši su dovršili. "Dvojica gradonačelnika u šali su rekla kako se ne zna ima li više Buzećana u Kopru ili Buzetu, no nije to daleko od istine. Zbog blizine a boljih plaća, Buzećani svoj radni vijek odrađuju ondje. Cimos, luka Kopar samo su neka radna mjesta. Istra pak na svoj način pomaže susjedima. Boris Popovič, gradonačelnik Kopra: "Mi smo o hrvatskoj Istri i dalje ovisni svakoga ljeta, zahvaljujući Istarskome vodovodu imamo dovoljno pitke vode, razvijamo gospodarstvo zahvaljujući turizmu." Surađuju i na europskim projektima pa Siniša Žulić, gradonačelnik Buzeta kaže: "Grad Buzet je zajedno s Koprom ostvario više od deset europskih projekata odnosno oko milijun i pol eura vrijednih investicija."Pred Buzetom i Koprom je i veliko zajedničko ulaganje u projekt institucije za starije i nemoćne osobe u Buzetu.

 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.