Hrvatski radio

Radio Pula

Buzet proglašen Europskim gradom sporta za 2016. godinu

25.11.2015.

18:15

Autor: Kornelija Benazić

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Buzet je proglašen europskim gradom sporta za 2016. godinu. To je iznimno priznanje za dosadašnji sportski život grada. On će se povezati s europskim gradovima koji s njim dijele tu titulu. To će mu otvoriti mogućnosti korištenja europskih fondova za ulaganje u dodatnu sportsku infrastrukturu

Nije bilo lako udovoljiti zahtjevnim kriterijima europske organizacije ACES Europe, kako bi se dobila titula europskog grada sporta. Gledao se broj ljudi koji se u gradu, u kategoriji do 25.000 stanovnika, bave profesionalno, ali i rekretivno sportom. Ocjenjivala se sportska infrastruktura, ali i izdvajanja za sport iz gradskoga proračuna.

Grad Biuzet izdvaja oko 4,3% proračunskih sredstava za sportske aktivnosti, na europskoj razini to je od 2-3%.
Buzet se može pohvaliti i organizacijom sportskih događanja na eurospkoj razini poput Brdske autoutrke za Europsko prvenstvo. U gradu djeluje i vrlo uspješan rukometni klub.

Titula grada sporta za 2016. Buzetu će ponajprije značiti odličnu promidžbu u Europi. Povezat će se i s ostalim gradovima nositeljima te titule. Tako će lakše doći do europskog novca putem zajedničkih sportskih projekata. Buzet će se i dalje razvijati i kao grad vrlo popularnih takozvanih outdoor aktivnosti, rekreativnog biciklizma, ali i jačanja profesionalnog sporta.

Više možete poslušati u nastavku.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.