Hrvatski radio

Radio Pula

Čak sedam beba raža u pulskom Aquariumu

21.02.2020.

14:12

Autor: Jana Radić

foto: HRT Centar Pula

foto: HRT Centar Pula

Foto: - / -

Pulski Aquarium dom je stotinama vrsta sjevernog i južnog Jadrana, a tu su i životinje iz tropskih mora te hrvatskih rijeka i jezera. U Puli je tako pokrenuto niz projekata za zaštitu ugroženih jadranskih vrsta, među kojima je i raža.

Rođenje prve male raže u pulskom Akvariju, nazvane Srećko, izazvalo je početkom godine oduševljenje biologa i javnosti. No, od tada je rođeno još šest beba raža, što je izniman uspjeh za Aquarium Pula.

"One su velike sada, otprilike oko 10 do 12cm kad su se izvalile bile su od 6 do 8cm ovisi kako koja, nisu sve iste i rastu od 1 do 2cm mjesečno tako da ne rastu jako brzo"

Kaže biologinja Matea Stankić te dodaje da se sporo razmnožavaju te imaju mali broj mladih. Iako nisu zakonom zaštićene prijeti im izumiranje, ističe voditeljica pulskoga akvarija Aleksandra Bel Dajković:

"Nekontrolirani ribolov, masovni ribolov i čak i u periodima kad se one trebaju razmnožavati su smanjile populaciju, saznanja su i do 50% kao u Jadranu tako i u Sredozemlju. Raže vam žive od 5 do 300m dubine tako da su one stvarno plivaju to naše lijepo plavo more u to pronstranstvo, ali dospiju spolnu zrelost dosta kasno. Znači njihov ciklus životni je dosta krhak."

Sve je više morskih organizama ugroženo te im prijeti izumiranje. Program uzgoja ugroženih životinja u pulskom akvariju veliki je doprinos u očuvanju raznolikosti vrsta.

Poslušajte prilog Jane Radić.

-

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.