Hrvatski radio

Radio Pula

Ćakule - alternativne ferije za djecu

10.06.2021.

18:41

Autor: Tomislav Šikić

Foto: POU Buje/ustupljena fotografija

Foto: POU Buje/ustupljena fotografija

Foto: - / -

Pučko otvoreno učilište Buje sedmu godinu za redom organizira ljetni kamp za djecu. Alternativne ferije spajaju umjetnost, druženje, opuštanje i istraživanje, njeguju tradiciju, čuvaju okoliš, u zelenilu i u tišini, izvan gradske buke.

Tko se može prijaviti?

Djeca od 6 do 11 godina  

Gdje?

U Parku Skulptura Marušići

Koordinatorice aktivnosti i odgovorne osobe: Elsa Demark Mazalović, VSS odgajateljica predškolske djece, uz pomoć djelatnica iz POU-a Buje.

Termini održavanja:

1) 28.06. - 2.07.2021.
2) 5.07. - 9.07.2021. 

Cijena po tjednu: 470 kn

Obroci nisu uključeni u cijenu.

Broj polaznika u jednom tjednu je ograničen - max 15.

Cijena obroka (ručka) je 25kn/dan (Tradicionalni istarski ručak, prema načelima zdrave i ukusne hrane, priprema Konoba "Atelier" iz Marušići i svježe voće od lokalnih OPG-ova). 

Vježbenica za pokret i ples 

Namjera je približiti ples i pokret djeci, te potaknuti kreativni razvoj kod djece i zanimanje za plesnu umjetnost. Ples razvija svijest o prirodnom kretanju u samostalnom i interaktivnom odnosu s drugima. Rezultat je samo prihvaćanje, razumijevanje drugih i poštivanje razlika. 

Planinarenje i istraživanje u prirodi i speleologija 

Kroz ovaj program djeca upoznaju planinarske staze i oznake, uče se orijentirati i snalaziti u prirodi, borave na svježem zraku. Planinarenje zahtijeva disciplinu, kako tijela, tako i uma. Ono nije samo oblik fizičke aktivnosti, već i put do upoznavanja sebe i put do upoznavanja prirode u svojem izvornom obliku. Nije besciljno lutanje po brdima već čitav niz aktivnosti koje čovjeku život čine ugodnijim, zanimljivim i zdravijim.​

Pričanje priča i šivanje 

Ritual čitanja i pričanja ima važnu ulogu u životu djeteta  Dijete se osjeća zadovoljno jer mu je roditelj/odrasli posvetio vrijeme i pažnju. Čitajući i pričajući priče uvelike obogaćujete svijet djeteta.

Šivanjem djeca uče kako biti kreativna. Rad rukama osobito je važan za razvoj ruke i fine motorike.
Na ovim kreativno-edukativnim radionicama naučit ćemo: upoznati se sa šivaćim priborom, napraviti petljicu i zašiti dugme, upoznati se sa raznim tkaninama, šivati, crtati, rezati i “dizajnirati”. 

Radionica bubnjanja 

Indijanske bubnjeve i tibetanske zdjele, voditelj Marko Borić (Zg) 

Kod djece je bubnjanje dobro za razvijanje tolerancije jer uče slušati i paziti jedni na druge dok sudjeluju u ritmičkoj komunikaciji. Fokus na zajednički cilj ih dovodi do grupne suradnje u kojoj se osjeća jednakost, bez obzira na dob i razinu vještine. Uče se samokontroli i granicama jer svi moraju svirati jednako i u isto vrijeme, poštivajući zajednički ritam. Zbog postepenog savladavanja zadataka i ritmova dolazi do osjećaja uspjeha što podiže samopouzdanje te može olakšati i suočavanje s neugodnim emocijama.

Radionica elemenata muzikoterapije 

Cilj ove radionice je promoviranjeglazbenih aktivnosti koje mogu imati terapijski i edukativni učinak. Muzikoterapija koristi glazbu i glazbene elemente kako bi se postigli neglazbeni ciljevi poput poboljšanje socijalnih vještina, izražavanje emocija, jačanje samopouzdanja, poboljšanje finih i grubih motoričkih vještina, facilitiranje opuštanja, jačanje mehanizama suočavanja s gubitkom, te poboljšanje pažnje.

Zavičajni dan 

„Voljeti svoj kraj, svoj grad, svoje mjesto, svoje selo krasan je osjećaj!“ 

Voljeti zavičaj uči se od malih nogu. To je važno iz više razloga, jer što više volimo svoje znat ćemo voljeti i tuđe, i samim time stvarati pozitivan odnos prema svakome. Uz obrazovni, to ima i odgojni karakter u stvaranju kompletne osobnosti, jer se na taj način opća kultura pojedinca podiže na višu razinu.

Radionice: kuhanje, boćanje, tradicijski ples i glazba, izrada strašila, vožnja savudrijskom batanom i dr. 

Kreativne  radionice:

Radionica kiparstva, voditeljica:Lovorka Lukani, akademska kiparica

Upotreba kiparskih tehnika pomaže djeci u razvoju njihove motorike, osjetilnosti, opažajnosti, kreativnosti, stvaralaštva, boljem uočavanju, doživljavanju i razumijevanju i sebe i svijeta.

Djeca u svom stvaralaštvu imaju sličan pristup kao i svi umjetnici. Interpretiraju svoja vizualna i osjetilna doživljavanja okoline ili izražavaju u osobnim simbolima svoja razmišljanja i osjećaje. 

Fotografska radionica, voditeljica: Tea Štokovac, inž. fotografije  

Lokacija kampa: 

Park skulptura i Kulturni Dom Marušići

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.