Hrvatski radio

Radio Pula

Capelli u Barbanu: tri milijuna kuna za turističku infrastrukturu Istre

22.05.2019.

16:33

Autor: Tatjana Kaštelan

Dobitnici sredstava Ministarstva turizma (foto: Tatjana Kaštelan/HRT)

Dobitnici sredstava Ministarstva turizma (foto: Tatjana Kaštelan/HRT)

Foto: - / -

Ne bojimo se za sezonu, no treba nam usmjerenje u posebne oblike turizma, čime ćemo se voditi tijekom predsjedanja Europskom unijom. Rekao je ministar turizma Gari Capelli u Barbanu, tijekom potpisivanja ugovora o dodjeli novčanih sredstva.

Šezdesetak trgovačkih društava, obrta, zadruga te obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava dobilo je novac za poboljšanje infrastrukture; dodijeljeno je oko tri milijuna kuna. Sredstva su to iz programa 'Konkurentnost turističkog gospodarstva'.

Turizam nisu more, sunce i gastronomija već – i adrenalin te novi doživljaji. Novac je dobio i Mladen Draguzet iz općine Barban; agenciju je profilirao za turizam adrenalina. Ti su programi drugačiji, jer radimo ono što drugi ne rade, imamo organizirane ture, uvodimo jet ski safari, što je novo na tržištu, kaže Draguzet.

Istra je krenula s posebnim oblicima turizma, rekao je ministar turizma Gari Capelli. Vidljivo je da više nema samo sunca i mora već su nam potrebni posebni oblici turizma, primjerice, ciklo, adventure, lovni i ribolovni turizam.

Danas je stupio na snagu paket zakona o turističkim zajednicama, boravišnoj pristojbi i članarinama. Direktorica Turističke zajednice Središnje Istre Sanja Kantaruti kaže da upravo prvi zakon pomaže da se jedinice lokalne samouprave, prije svega nerazvijenih područja, udružuju za konkretne projekte i tako se kvalitetnije troši novac turističkih zajednica.

Za sezonu se ne bojimo, kaže ministar Capelli, no trebat će nam odgovornost i usmjerenje na posebne oblike turizma, što će biti smjernica tijekom predsjedanja Europskom unijom.

Opširnije poslušajte u nastavku.

IZVJEŠTAJ: Ministar Capelli u Barbanu, tri milijuna kuna za turističku infrastrukturu Istre

Ministar Capelli, o novim oblicima turizma

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.