Hrvatski radio

Radio Pula

Centar za rehabilitaciju Pula intenzivno radi na osamostaljivanju korisnika

04.11.2021.

14:36

Autor: Tatjana Kaštelan

Korisnici Centra za rehabilitaciju Pula sudjelovali su i u gastro natjecanju Amorova žlica (foto: Tatjana Kaštelan/HRT)

Korisnici Centra za rehabilitaciju Pula sudjelovali su i u gastro natjecanju Amorova žlica (foto: Tatjana Kaštelan/HRT)

Foto: - / -

Centar za rehabilitaciju Pula intenzivno provodi aktivnosti usmjerene osamostaljivanju osoba s intelektualnim poteškoćama za samostalniji život, koliko god je to moguće. U tijeku je i provedba europskog projekta kojim su zaposlene osobe i nabavljena oprema za korisnike Centra.

Intenzivno se radi na deinstitucionalizaciji. Osobama s intelektualnim teškoćama pomaže se u osamostaljivanju za što kvalitetniji život. 29 je osoba trenutačno na stacionaru. Organizirano je stanovanje za 18 korisnika, a do kraja provedbe projekta još šestero će biti smješteno u stanove.

Riječ je o EU projektu dobivenom prije otprilike godinu dana (vrijednost mu je 11.414.868,48 kn), u sklopu kojeg je i nabavka triju vozila, pojašnjava ravnateljica Centra za rehabilitaciju Pula Katica Cvek.

Korisnici Centra za rehabilitaciju Pula na Brijunima su posadili 30 stabala hrasta crnike. Sudjelovali su na natjecanju u Zagrebu na plivanju i osvojili tri zlatne medalje i četvrto mjesto u ukupnom poretku. Zaposlili smo 17 radnika; viših asistenata, rehabilitatora, instruktora. Uređena je nova internetska stranica, a o korisnicima se vodi svakovrsna briga. Slobodno vrijeme je organizirano; idu na terapijsko jahanje, na bazene, na izložbe, u akvarij...

Tu je i osposobljavanje za tržište rada. Uz puno prepreka jer, administracija nas usporava, kaže Cvek. Ali to ne znači da ćemo stati. Dio korisnika radi u DM-u, slaže pakete uz naknadu, a u Vodnjanu čisti uži dio stare jezgre i za njih su samo riječi pohvale. Izvrsna je suradnja s Gradom Vodnjanom i vodnjanskom udrugom Istrian De Dignan Ekomuzej.

Razina svijesti se povećava, ali treba raditi na senzibiliziranju javnosti već od vrtićke dobi. No, značajan pokazatelj jest da je na listi čekanja trenutno 50 osoba, što pokazuje da su potrebe velike, ističe ravnateljica Cvek. Važna je informacija da je u pripremi cjelodnevni boravak za osobe s autizmom. Čeka se licenca Ministarstva, tu bismo krenuli s deset korisnika, najavljuje Cvek.

Opširnije poslušajte u nastavku.

Centar za rehabilitaciju Pula

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.