Hrvatski radio

Radio Pula

Čestitamo Dan antifašističke borbe!

22.06.2017.

10:54

Autor: Danijela Dorani

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Povodom obilježavanja Dana antifašističke borbe, 22. lipnja, diljem Istre položeni su vijenci na spomenike, u znak sjećanja na sve pale borce u Antifašističkoj borbi i sve civilne žrtve Drugog svjetskog rata.

Središnja proslava Dana antifašističke borbe je Brezovici kraj Siska gdje je otputovalo tristotinjak Istrana. Predvodi ih župan Valter Flego kao izaslanik predsjednice Republike Kolinde Grabar Kitarović.

Predstavnici Grada Pule, Istarske županije, Udruge antifašističkih boraca i antifašista Grada Pule, državne uprave te predstavnici  udruga proizašlih iz Domovinskog rata položili su vijence u Titovom parku i na groblju Monte Giro. U ime Grada Pule vijence je položio zamjenik gradonačelnika Robert Cvek u pratnji pročelnika Ureda Grada Aleksandra Matića, a u ime Istarske županije zamjenik župana Fabrizio Radin. Vijenci su položeni u Titovom parku na spomeniku palim borcima i žrtvama fašizma te na Gradskom groblju na spomeniku palim antifašističkim borcima.

Prisutnima se obratio predsjednik Udruge antifašističkih boraca i antifašista Grada Pule Livio Blašković koji je podsjetio kako se današnji dan obilježava u znak sjećanja na 22. lipnja 1941. kada je u šumi Brezovica kod Siska osnovan Prvi sisački partizanski odred, ujedno i prva antifašistička postrojba u tadašnjoj okupiranoj Europi.

U povodu Dana antifašističke borbe, vijenci su položeni podno spomenika antifašističkim borcima i žrtvama Drugog svjetskog rata diljem Istre, ponegdje i uz prigodne kulturno-umjetničke programe.

 

 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.