Hrvatski radio

Radio Pula

Cimos: dobra volja postoji, konkretni koraci idućega tjedna

20.01.2017.

14:44

Autor: Tatjana Kaštelan

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Na sinoćnjem sastanku o budućnosti Cimosa koji su u Zagrebu održali ministar Goran Marić i slovenski ministar Zdravko Počivalšek nije doneseno konkretno rješenje. Ipak, slučaj koji je dvadeset godina bio zapušten konačno je pokrenut s mrtve točke.

Slovenski Cimos autodijelove proizvodi i u Istri gdje zapošljava više od tisuću, u Sloveniji gotovo tri tisuće radnika. Cimos ima kupoprodajni ugovor s talijanskim financijskim fondom Palladio Finanziaria, koji bi za njega platio sto tisuća eura i preuzeo njegove dugove bankama. Riječ je o dugovima od oko 126 milijuna eura.

No, to preuzimanje je nemoguće realizirati zbog tužbe hrvatske Državne agencije za osiguranje štednih uloga i sanaciju banaka protiv Cimosa. Naime, državna je agencija tužila Cimos zbog duga većeg od 20 milijuna eura – riječ je o dugu iz 90-ih kada se Cimos zaduživao kod Riječke banke, koja je pak otišla u stečaj, a njezina potraživanja preuzela državna agencija.

Hoće li naposljetku zainteresirani talijanski investitor uspjeti kupiti Cimos? Slovenija i Hrvatska rade na tome i dobra volja postoji. Slovenska Vlada zabrinuta je za razvoj situacije Cimosu s jedne i s druge strane. Oba ministra složila su se da je značaj radnih mjesta – na prvom mjestu i razlog da se pokuša naći rješenje. Nadamo se dobrim vijestima i nečemu konkretnijemu, kako kažu ministri Zdravko Počivalšek i Goran Marić – idućega tjedna.

Opširnije poslušajte u nastavku.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.

prije

4 dana

5. Pula Marathon

Pula Marathon