Hrvatski radio

Radio Pula

Coworking poduzetnički centar Pula realizira se prema planu

30.06.2021.

16:15

Autor: Tatjana Kaštelan

Budući Coworking poduzetnički centar Pula (foto: Tatjana Kaštelan/HRT, web)

Budući Coworking poduzetnički centar Pula (foto: Tatjana Kaštelan/HRT, web)

Foto: - / -

U tijeku je realizacija poduzetničkog centra Coworking Pula Istarske razvojne agencije. Riječ je o prenamjeni javne napuštene zgrade preko puta Patinaggia u suvremeni prostor, koji će pružati informativnu, logističku te naprednu tehnološku podršku poduzetnicima.

Poduzetnički centar Coworking Pula najveći je projekt Istarske razvojne agencije od njezina osnutka, a od tad je prošlo više od dva desetljeća. Gradi se u središtu Pule, vrijednost projekta je 25 milijuna kuna, a provodi se u suradnji i uz podršku Grada, kaže zamjenica direktora Istarske razvojne agencije Tamara Kiršić.


Riječ je o nekretnini u vlasništvu Grada Pule koja je dobivena od Vlade Republike Hrvatske temeljem prijedloga uspostave poduzetničkog centra. Radilo se o napuštenim prostorima nekadašnjeg autosalona. Projekt je počeo s provedbom u studenome prošle godine, trajat će tri godine i u tom roku zadali smo si cilj da izgradimo poduzetnički centar na tri etaže, pojašnjava Kiršić.


Bit će to coworking prostor, dakle, jedna nova poduzetnička zajednica. Otvoreni prostori s više radnih jedinica. Nije to klasični tip inkubatora, već će prostori biti otvoreni za sve poduzetnike Istarske županije i šire. Planiramo visoku fleksibilnost u smislu da će se te takozvane radne stanice moći koristiti na satnoj, dnevnoj, tjednoj, mjesečnoj bazi, od 0 do 24 sata.


Sve ti orate jaki prateći obrazovni programi, kao i programi umrežavanja i mentorstva uz jaču informatičku podršku. Ukratko, suvremeni oblik poduzetničke infrastrukture kao podrška poduzetništvu u urbanom području grada, ali i šire, budući da se projekt financira u sklopu ITU mehanizma urbanog područja Pula.


85% projekta financira se iz Europskog fonda za regionalni razvoj u sklopu ITU mehanizma za integrirana teritorijalna ulaganja Grada Pule; još iz protekle financijske perspektive. Sve bi trebalo zaživjeti sredinom 2023. godine, dodaje Tamara Kiršić.


Istovremeno se radi na programima obrazovanja i umrežavanja poduzetnika. U sklopu projekta 'Usluge poticanja konkurentnosti malog i srednjeg poduzetništva UP SMART' u tijeku je niz besplatnih radionica. Iduće srijede, 7. srpnja, na rasporedu je radionica o temi 'Potencijal IoT tehnologije'. Moći će se pratiti preko facebook stranice IDA-e od 10 do 13 sati, a sve dosadašnje radionice naknadno se mogu pogledati na istom mjestu.


Opširnije poslušajte u nastavku.

Coworking poduzetnički centar Pula realizira se prema planu

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.