Hrvatski radio

Radio Pula

Crowfunding kampanja za Zvjezdarnicu Višnjan

10.12.2020.

17:31

Autor: Tomislav Šikić

Foto: snimka zaslona/YouTube

Foto: snimka zaslona/YouTube

Foto: - / -

Pokrenuta je kampanja koja ima za cilj skupiti 635.000 kn do kraja godine. Astronomsko društvo Višnjan donirana će sredstva investirati u izgradnju novih objekata s kojima će se proširiti skromni kapaciteti za edukaciju i smještaj djece i njihovih mentora.

Ako kampanja dosegne 300.000 kuna, izgradit će se nova geodetska kupola koja će omogućiti održavanje većih edukativnih i praktičnih programa. Ako pak kampanja dosegne 635.000 kuna, dodatno će se izgraditi bungalovi u kojima će Zvjezdarnica Višnjan moći smjestiti veći broja djece, njihovih profesora i mentora. 

Zvjezdarnica Višnjan treća je najbolja ustanova na svijetu po broju detektiranih asteroida koje se mora pronalaziti i redovito pratiti. Uz to, Zvjezdarnica ima još funkciju edukacije djece i mladih o znanosti, tehnologiji i cijelom STEM području. U četrdesetak godina koliko postoji zvjezdarnica, tisuće osnovnoškolaca i srednjoškolaca pohađalo je edukativne programe u Zvjezdarnici Višnjan. Neka od te djece danas su odrasli ljudi koji rade kao znanstvenici u istaknutim hrvatskim i svjetskim znanstvenim institucijama, pa čak i u NASA-i. 

Zvjezdarnica Višnjan već desetljećima educira najmotiviraniju i najdarovitijju djecu, uz skromne kapacitete, temeljeno na volonterskom radu i donacijama. Cilj je pokrenute crowdfunding kampanje da Zvjezdarnica Višnjan već od 2021. bude u mogućnosti prihvatiti, smjestiti i educirati značajno veći broj djece i mladih u svojim edukativnim kampovima. 

- Pozivam ljubitelje znanosti i sve naše ljude u Hrvatskoj i inozemstvu kojima je stalo da se naša djeca mogu educirati o znanosti i tehnologiji, da podrže kampanju donacijama, koliko tko može. Donirati možete bilo koji iznos, recimo 25 kuna ili više. Ako ne možete donirati sada ili kasnije, pomaže već i da podijelite poveznicu na kampanju u tijeku. Nadamo se da će se uključiti i veliki donatori jer je za njih pripremljena ekskluzivna gala večera s voditeljem Zvjezdarnice Koradom Korlevićem - rekao je Aco Momčilović, voditelj crowdfunding kampanje.  

Donaciju je moguće uplatiti putem internet bankarstva/opće uplatnice, kreditnih kartica, pa čak i putem kriptovaluta. U trenutku pisanja ove objave, kampanja je već privukla više od 500 velikih i malih donatora, tvrtki i pojedinaca. 

Crowdfunding je naziv za zajedničko, masovno prikupljanje financijskih sredstava u točno definiranom vremenskom roku, a sve za jedan velik i važan cilj. Taj je cilj najčešće humanitarnog ili neprofitnog karaktera, baš kao što je slučaj i s ovom crowdfunding kampanjom organiziranom u korist Zvjezdarnice Višnjan.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.