Hrvatski radio

Radio Pula

"Crvena straža – pismo Ivanu Pippanu" u Labinu

03.03.2021.

17:50

Autor: Tomislav Šikić

Foto: Istra Inspirit/ustupljena fotografija

Foto: Istra Inspirit/ustupljena fotografija

Foto: - / -

Tridesetsedmodnevno obilježavanje 100. obljetnice Labinske republike započelo je u utorak 2. ožujka, a dio programa obilježila je izvedba predstave "Crvena straža – pismo Ivanu Pippanu" Istra Inspirita.

Doživljajni, audio performans poruka je koja je poslana kroz vrijeme, 100 godina unazad, adresirana na Giovannija Ivana Pippana dok je pošiljatelj bez imena jer on može biti svatko tko shvaća težinu i tragediju vremena u kojem su Pippan i njegovi rudari živjeli.

"Izvedba je bila namijenjena svima onima koji žele i mogu biti dio ove priče, priče koja je tamna, teška, ponekad i nesretna, ali prepuna emocija ponosa i zajedništva", ističu u Istra Inspiritu.

Nakon svečano se upalila rasvjeta na obnovljenom labinskom šohtu – simbolu industrijske baštine i kovarske prošlosti Labina.

Za scenarij bio je zadužen Matija Ljuba, predstavu je izveo glumac Valter Roša, priče i materijale ustupio je Mladen Bajramović dok su svi zvukovi autentično kreirani od strane dvojca iz studija Level 52 – Sanela Isanović i Biance Dagostin uz tehničku podršku Vedrasa.

S obzirom na trenutnu situaciju uzrokovanu pandemijom bolesti Covid-19, doživljajni performans bio je realiziran uz poštivanje svih epidemioloških mjera dok su svi zainteresirani posjetitelji događaj mogli pratiti online.

Istra Inspirit je projekt kulturno doživljajnog turizma koji se provodi unutar Istarske razvojne turističke agencije – IRTA d.o.o. uz podršku Upravnog odjela za turizam Istarske županije.

 

Foto: Istra inspirit/ustupljena fotografija

Foto: Istra inspirit/ustupljena fotografija

Foto: - / -

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.