Hrvatski radio

Radio Pula

Čudo SKIG-a u Klubu Pulske filmske tvornice

15.04.2021.

08:20

Autor: Tomislav Šikić

Foto: kolaž/Klub PFT/ustupljene fotografije/Pixabay

Foto: kolaž/Klub PFT/ustupljene fotografije/Pixabay

Foto: - / -

U 20 sati u Klubu Pulske filmske tvornice predstavit će Studio kreativnih ideja Gunja koji je svojim radom postigao da malo pogranično mjesto od 4000 žitelja ima najviše filmskih djelatnika po broju stanovnika. Gost večeri je redatelj i filmski pedagog Marko Dugonjić, potpredsjednik Studija Gunja.

Marko će predstaviti pet filmova koje će prikazati i zajednički prokomentirati, između ostalog i njegov film "Malo više kiše" koji je dobio nagradu za najbolji kratki film na Pula film festivalu 2015.

Večer će se održati uživo i putem Zoom-a, a razgovor s Markom Dugonjićem vodit će  Marko Zdravković-Kunac.

Program:

Nevidljivi opanci

2009., kratki namjenski, 1'38

Ovo je radionički film – parodija na besmislene reklame. Proizveden je u Školi stvaralaštva Novigradsko proljeće.

 

Mane

2011., kratki igrani, 14'03

Duhovita priča o dvojici različite no veoma povezane braće, promoćurnom Davoru i sramežljivom Mani, te o fatalnoj djevojci Marijani u koju se Mane zaljubi.

 

Filmcraft zoomologija: Prvi sastanak

2020.,metafilmski mockumentary, 24'14

Internet film realiziran na radionici (Za)igranog filma na 11. Ljetnoj školi filma.

 

GUNNUH

2018., kratki igrani, 10’05

 

U Gunji djevojčica Ema je u iščekivanju proslave svog 8. rođendana, no zbog ljetnog pljuska u brizi je da joj nitko neće doći. U njezinom svijetu mašte, Gunnuhu, figurice životinja s kojima se igra oživljavaju u obliku njezinih prijatelja. Ona želi postati jednorog. Hoće li joj Vila iz Gunnuha ispuniti želju? Ono što ona treba u stvarnom svijetu je ogromna količina majčine pažnje i ljubavi.

Gunnuh su realizirali polaznici radionice igranog filma i radionice montaže na 9. Ljetnoj školi filma.

 

Marko Dugonjić: Malo više kiše

2014. igrani film, 10’03

Mjesto u kojem je živjela djevojčica Lana s obitelji pogodila je prirodna katastrofa. Majka odvodi baku u bolnicu, a Lana ostaje čuvati mlađu sestru. Njezina znatiželja je jača od roditeljske zabrane te s prijateljima odlazi vidjeti svoj uništeni dom. 

Scenarij: Marko Dugonjić

Kamera: Ema Giunio

Montaža: Tomislav Stojanović

Oblikovanje zvuka: Tomislav Stojanović

Glazba: Magda Mas

Uloge: Lana Dugonjić, Mia Dugonjić, Dunja Šikić, Domagoj Šikić, Marija Dugonjić, Tomislav Šoban

Marko Dugonjić rođen je u Vinkovcima 1992. Odrasta i pravi svoje prve filmske korake u Gunji, gdje je od 2003. aktivni član Studija Kreativnih Ideja Gunja, a nakon završene Gimnazije u Županji 2011. upisuje preddiplomski studij filmske i televizijske režije na Akademiji dramske umjetnosti u Zagrebu gdje diplomirao 2020. Autor je nekoliko nagrađivanih kratkih igranih i dokumentarnih filmova te namjenskih filmova. Vodio je filmske radionice 5 godina na Vukovar film festivalu. Voditelj je radionice igranog filma na Ljetnoj školi filma u Gunji. Njegov završni film s prediplomskog studija "Malo više kiše" je proglašen najboljim kratkim igranim filmom na Pulskom filmskom festivalu 2015.

Mutimedijalan centar Studio kreativnih ideja Gunja potiče na fotografsko, radijsko, televizijsko i videofilmsko stvaralaštvo, proizvodnju i edukaciju o elektroničkim medijima (MMC SKIG je član Udruge za promicanje elektroničkih medija u odgoju i obrazovanju "Radio 5+" sa sjedištem u Zagrebu). U proteklih desetak godina pa do sada snimljena su 63 filma. Produkcija je osnovnoškolska i srednjoškolska. Značajan dio tih filmova dobio je brojne nagrade stručnoga žirija i žirija publike (djece i mladih). Neki su filmovi nagrađeni i međunarodnim nagradama. Često se prikazuju na televiziji, a dio njih uvršten je u nastavni plan i program medijske kulture u osnovnim školama. Značajan broj mladih filmaša iz Gunje postali su studenti ADU u Zagrebu (produkcija, gluma, montaža i režija) koji, vraćajući se u Gunju, daju edukaciju članovima svoga matičnog kluba. Inicirali su Ljetnu školu filma – LJŠFG koja traje već tri godine i koja okuplja djecu i mladež iz cijele Hrvatske, pa i iz inozemstva. Također su srednjoškolski filmaši iz Gunje često pozivani da daju edukaciju vikendom po školama širom Slavonije. U Gunji je održana i zimska škola filma u suradnji s ADU i Agencijom za odgoj i obrazovanje za profesore i voditelje videofilmskih družina iz cijele Hrvatske.

U kontekstu izdavaštva MMC SKIG realizirao je promotivnu DVD kompilaciju pod nazivom KINO SKIG u trajanju od 2 sata, te priručnik za školske filmske družine pod nazivom “Od ideje do premijere” u izdanju nakladničke kuće Profil iz Zagreba. U knjizi su korišteni različiti fotografski i tekstualni materijali te filmovi članova MMC SKIG-a te posebice mentora Josipa Krunića koji je jedan od suautora priručnika.

—————

Ulaz na projekciju je besplatan.

Svi koji žele prisustvovati projekcijama uživo, trebaju se javiti na klub.pft@gmail.com kako bi zbog ograničenog broja mjesta najavili svoj dolazak na vrijeme.

Svi koji događaju žele nazočiti online, mogu to učiniti putem Zoom linka:

http://bit.ly/MMCSKIG

Meeting ID: 812 9700 7594

Passcode: 362035 

 

"Malo više kiše"/Foto: Klub PFT/ustupljena fotografija

"Malo više kiše"/Foto: Klub PFT/ustupljena fotografija

Foto: - / -

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.