Hrvatski radio

Radio Pula

Cvjetnica je, tjedan prije najvećeg kršćanskog blagdana Uskrsa

20.03.2016.

01:00

Autor: Ludvik Slana

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Cvjetnica ili Nedjelja Muke Gospodnje kršćanski je blagdan koji se slavi danas u nedjelju kao uvod u Veliki tjedan prije Uskrsa. Crkva se spominje Isusovog svečanog ulaska u Jeruzalem u dane prije Pashe, ali i njegove muke koja je uslijedila nakon toga.

Na današnji dan crkva se spominje Isusovog svečanog ulaska u Jeruzalem u dane prije Pashe ali i njegove muke koja je uslijedila nakon toga opisanih u sva četiri Evanđelja po Marku, Mateju, Luki i Ivanu.

Običaj je da vjernici na Cvjetnicu prije mise obavljaju procesiju te blagoslove maslinove grančice koje ponesu u svoje domove i stave na križ kao znak i podsjetnik na vjernost Isusu Kristu. Mise u pulskim župama bit će danas na Cvjetnicu održane po uobičajenom rasporedu.

Vjernici se u 10 sati okupljaju na pulskom Forumu gdje je u tijeku obred blagoslova maslinovih grančica. Potom procesija kreće u katedralu Marijina Uznesenja. Obred će predvoditi mons. Ivan Milovan, biskup u miru.

Za Radio Pulu govori generalni vikar Porečke i Pulske biskupije mons. Vilim Grbac.

Poslušajte u nastavku.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.