Hrvatski radio

Radio Pula

08:23 / 14.05.2021.

Autor: Tomislav Šikić

Dalibor Martinis u Galeriji Rigo

Foto: Lapidarium/ustupljena fotografija

Foto: Lapidarium/ustupljena fotografija

Foto: - / -

Otvorenje druge samostalne izložbe Dalibora Martinisa u Galeriji Rigo održat će se u 20 sati. U galerijskom prostoru bit će izloženo stotinjak crno-bijelih fotografija, a otvorenju će nazočiti i umjetnik osobno.

Riječ je o projektu obzirnog akcionizma, realiziranog u Istri u proljeće 2003. tijekom općih izbora u Hrvatskoj, a veže se s ranim Martinisom iz 1978. Na fotografijama pratimo samotne i neugledne cestovne autobusne kućice, začudne hibride izvedene iz tradicionalne istarske arhitekture i priručnog, uniformiranog cestovnog ‘pokućstva’. Svaki oblik kućica ima svoju autonomiju i oporu ljepotu, a praćeni su kratkim i jezgrovitim porukama demokratske škole za drugačiji svijet. U svakoj od njih Martinis  ostavlja letak sa svojim likom i porukom: Obraćam vam se kao čovjek čovjeku. Umjetnik se na taj način obraća svojoj pretpostavljenoj istarskoj izbornoj bazi neposredno prije lokalnih izbora u 2021. godini. 

Izložbu prati posebno izdanje, mapa Dalibora Martinisa "Obraćam vam se kao čovjek čovjeku/100 postaja na putu za demokraciju" u nakladi Muzeja Lapidarium i potpisanoj ediciji od 5 primjeraka. 

Dalibor Martinis u svjetskim je razmjerima priznati video-art inovator, čiji se radovi nalaze u mnogim zbirkama muzeja suvremene umjetnosti u nas i u svijetu. 

Izložba u Galeriji Rigo (Velika ulica 5, Novigrad/Cittanova) otvorena je do 13. lipnja.

Kustosica: Jerica Ziherl.

Koncepcija izložbe: Dalibor Martinis, Jerica Ziherl

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.