Hrvatski radio

Radio Pula

Dan grada Pule: Središnja svečanost u INK

05.05.2016.

15:48

Autor: Danijela Dorani

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Dan je grada Pule i 71. obljetnica njegova oslobođenja. Antifašizam, sloboda koju su u Domovinskom ratu sačuvali hrvatski branitelji, multikulturalnost i tolerancija bile su teme prigodnih govora središnje svečanosti održane u Istarskom narodnom kazalištu a nisu izostale niti kritike državne vlasti.

Pula je danas grad koji se razvija, gospodarstvo raste, istaknuo je gradonačelnik Boris Miletić nabrojavši mnogobrojne projekte i infrastrukturne radove koji su dovršeni ili su u tijeku: plinofikacija, obalni kolektor na Rivi, izgradnja studentskoga centra, rekonstrukcija nekoliko osnovnih škola, uređenje Hidrobaze i drugi. U tome nas rastu, ocijenio je, usporava centralizirana država ali i sadašnja državna politika te uputio apel ministru zdravlja da ne svrstava pulsku Opću bolnicu u nižu kategoriju. Apel je uputio i Ministarstvu kulture koje, kako je rekao, ne prepoznaje multikulturalnost sredine pa reže proračunska sredstva kao što je, primjerice, slučaj s izdavačkom kućom Edit.

Uz pulskoga gradonačelnika prigodne su govore održali i predsjednik Gradskoga vijeća Robert Cvek, istarski župan Valter Flego i europarlamentarac Ivan Jakovčić. Na svečanosti su dodijeljena i godišnja priznanja grada: Grb grada Pule Udruzi Sonitus za projekt najvećeg ljudskog svjetlosnog znaka ostvarenog u Areni; Povelja grada Pule brodogradilištu Tehnomont za 60 godina uspješnog rada i doprinosa gospodarstvu Pule i Nagrada grada dugogodišnjoj socijalnoj radnici i humanitarki Neti Žiković

Uz ova, dodijeljena su i priznanja gradonačelnika: pulskoj Tvornici stakla, Sveučilištu Jurja Dobrile, pravnici Ljubici Đukanović i sportašima Dominiku Družeti i Ani Bašić. Proslava Dana grada Pule nastavlja se večeras koncertom "Dva mora" koji će, u Istarskom narodnom kazalištu, održati Elis Lovrić, Franko Krajcar, Nataša Buršić Krajcar i Matija Dedić.

U nastavku opširnije s dodjele nagrada, te razgovor Danijela Sponze s Natašom Buršić Krajcar i Matijom Dedićem koji su gostovali u našem programu. Poslušajte.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.