Hrvatski radio

Radio Pula

Dan planeta Zemlje: Utjecaj pandemije na zaštićena područja

22.04.2021.

11:10

Autor: Tomislav Šikić

Šume Velebita (Foto: WWF Adria/ustupljena fotografija)

Šume Velebita (Foto: WWF Adria/ustupljena fotografija)

Foto: - / -

Obilježavamo Dan planeta Zemlje. Tim povodom WWF i Parkovi Dinarida, mreža zaštićenih područja u našoj regiji, proveli su studiju stanja naših parkova u vrijeme pandemije koja dokazuje da odgovornim odnosom prema prirodi značajno smanjujemo rizik od novih pandemija i posljedica koje one donose.

Osim što je utjecala na živote i zdravlje ljudi, pandemija COVID-19 donijela je i mnoge socijalne i ekonomske izazove. Povodom Dana planeta Zemlje, svjetska organizacija za zaštitu prirode WWF i Parkovi Dinarida, mreža zaštićenih područja u Dinaridima, proveli su istraživanje koje je potvrdilo da već postoje mnogi pokazatelji o direktnom utjecaju pandemije i na upravljanje zaštićenim područjima, kao i na potrebu za sustavnim ulaganjima u te prirodne bisere. 

Pandemija nam je potvrdila koliko smo ranjivi, kao i povezanost između ljudi i prirodnog svijeta, te činjenicu da naš negativan utjecaj na prirodni svijet značajno povećava rizik od zdravstvenih kriza poput ove koju trenutačno proživljavamo. Odgovornim odnosom prema prirodi, uz konkretne i sustavne mjere zaštite, smanjujemo rizik od novih pandemija i posljedica koje one donose - ističe Goran Sekulić iz WWF Adrije, komentirajući rezultate danas objavljene studije "Utjecaj pandemije COVID-19 na stanje zaštićenih područja u regiji Dinarida". 

Efekti pandemije i njezina trajnost su ubrzo izazvali i potrebu za adaptacijama budžeta i usmjeravanje sredstava u zdravstvo i zaštitu građana. Imajući u vidu i ranije skromnu državnu potporu zaštićenim područjima očekivano je bilo da mjere štednje dovedu upravljače zaštićenih područja u još teži položaj. 

Zoran Mrdak, predsjednik Parkova Dinarida, ističe da je upravljanje zaštićenim područjima i u redovnim situacijama vrlo izazovno, te zahtjeva stalna unapređenja i visoke stručne, ali i kreativne kapacitete njihovih upravljača. - Pandemija nam je otkrila sve slabosti postojećih sustava upravljanja i potrebu za dodatnom podrškom. Zajednički cilj svih aktera u zaštiti prirode trebao bi biti sprječavanje negativnog utjecaja pandemije na prirodne resurse, sprječavanje intenzivnog i neodrživog korištenja zaštićenih područja u cilju kratkoročnog saniranja ekonomskog deficita, kao i razvoj specifičnih znanja i sposobnosti s kojima će zaposleni moći odgovoriti na brojne izazove u svakodnevnim aktivnostima - ističe Mrdak. 

Zaštićena područja u našoj regiji su atraktivne turističke destinacije i za domaće i za strane turiste i uvelike doprinose razvoju lokalne ekonomije. Uslijed negativnih ekonomskih i turističkih trendova izazvanih pandemijom, WWF i Parkovi Dinarida upozoravaju da bi moglo doći do neodrživog iskorištavanja drugih prirodnih resursa u zaštićenim područjima. Tijekom prošle godine, mnoga zaštićena područja su imala znatno povećan broj posjeta domaćih turista. To je samo potvrdilo veliki turistički potencijal ovih područja, ali ujedno i pokazalo da veliki broj naših zaštićenih područja nije spreman odgovoriti na ove pritiske jer nemaju odgovarajuće kapacitete za upravljanje posjetiteljima i razvoj i realizaciju programa promocije i edukacije. 

S druge strane, upravo su zaštićena područja, odnosno očuvana priroda, moguće rješenje za buduće potencijalne pandemije. Vlade država bi to trebale prepoznati kao prioritet i pokazati veću proaktivnost u sagledavanju stanja i razmjeni informacija sa zaštićenim područjima, kao i veću fleksibilnost u primjeni mehanizama za financiranje i osiguravanje stabilne podrške zaštićenim područjima, koja će omogućiti daljnje ostvarivanje svih njihovih funkcija.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.