Hrvatski radio

Radio Pula

10:37 / 31.03.2016.

Autor: Tatjana Kaštelan

Dan u plavom - Dan svjesnosti o raku debelog crijeva

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Diljem zemlje obilježava se Dan svjesnosti o raku debelog crijeva – Dan u plavom. Plava vrpca i plava boja simboliziraju borbu protiv raka debelog crijeva, drugog najčešćeg raka i u Hrvatskoj i u svijetu kod osoba oba spola.

Kao što su crvena, bijela i roza vrpca, tako je i plava simbol zauzimanja za plemenitu stvar, ističu u Ligi protiv raka Pula koja je danas na tržnici dijelila prigodne letke i educirala građane. Plavom vrpcom podupire se borba protiv raka debelog crijeva i rektuma.

Važno je pravovremeno prepoznati simptome, ići na preventivne preglede i po mogućnosti sniziti mogućnost razvoja te bolesti. Oko 1900 muškaraca i oko 1200 žena u Hrvatskoj svake godine otkrije simptome karcinoma debelog crijeva.

Upravo zbog toga, članovi Lige protiv raka i Stoma kluba Pula u suradnji sa Zavodom za javno zdravstvo IŽ i Medicinskom školom Pula, obilježavaju Dan u plavom na pulskoj tržnici od 10 do 12 sati.

Tom se prigodom prolaznicima dijele  plavi cvjetovi i plava srca s porukom izrađeni od papira, uz mogućnost simbolične donacije građana koji to žele. Cvjetove i srca u raznim nijansama plave boje izradile su volonterke Lige protiv raka  Zvjezdana Crnogorac, Jasna Balić Bangov, Monika Manga i Daria Deghenghi na radionicama koje su se održavale u prostorima Lige i učenici Medicinske škole Pula.

Akcija se organizira kako bi se građani upoznali s opasnostima i mogućnošću prevencije raka i ostalih bolesti debelog crijeva i dio je projekta Lige protiv raka koji financijski podržava Odjel za zdravstvo Istarske županije. Tom će se prigodom dijeliti i leci s informacijama o raku debelog crijeva.

Više o akciji bolesti možete poslušati u emisiji Stetoskop Radio Pule.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.