Hrvatski radio

Radio Pula

Danas otvorenje dionice Rogovići - Cerovlje

05.11.2020.

07:16

Autor: Tomislav Šikić

Radovi na istocnom kraku Istarskog ipsilona (Foto: Dusko Marusic/PIXSELL )

Radovi na istocnom kraku Istarskog ipsilona (Foto: Dusko Marusic/PIXSELL )

Foto: - / -

Ministar mora, prometa i infrastrukture Oleg Butković s direktorom društva BINA-Istra d. d. Dariom Silićem, koje gradi i upravlja Istarskim ipsilonom, otvorit će u 15 sati poddionicu Pazin (Rogovići)-Cerovlje dugu 12 km.

 

Uz ministra će na svečanosti otvorenja će sudjelovati i župan Fabrizio Radin, državna tajnica u Ministarstvu prostornoga uređenja, graditeljstva i državne imovine Dunja Magaš te pomoćnik ministra gospodarstva i održivog razvoja Zvonimir Novak.

Cijela dionica od Pazina do tunela Učka u dužini 28 km uključuje izgradnju 31 objekta (nadvožnjaka i vijadukta) te novo odmorište. Poddionica Cerovlje - Rogovići završena je u predviđenom roku.

Završetak radova na preostalih 17 km dionice, do tunela Učka, očekuje se sredinom sljedeće godine.

Istarski ipsilon prvi je projekt gradnje cestovne infrastrukture prema modelu javno-privatnog partnerstva u Hrvatskoj u koji je od početka projekta uloženo 800 milijuna eura. Ta cestovna mreža predstavlja žilu kucavicu Istarskog poluotoka kojom godišnje prometuje više od 10 milijuna vozila.

Europska komisija je u kolovozu dala zeleno svjetlo za produljenje koncesijskog ugovora s koncesionarom Bina Istrom što je bilo preduvjet za donošenje odluke o nastavku izgradnje Istarskog ipsilona i izgradnji druge cijevi tunela Učka.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.