Hrvatski radio

Radio Pula

Dani otvorenih vrata udruga

13.06.2013.

06:24

Autor: Jana Radić

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

U Hrvatskoj je registrirano 49 tisuća nevladinih udruga. Najviše ih je u Zagrebu, 11 i pol tisuća, dok je u Istarskoj županiji trenutačno nešto više od 2 i pol tisuće civilnih udruga. Ove je podatke prikupio Vladin ured za udruge koji na razini Hrvatske do 15. lipnja organizira Dane otvorenih vrata udruga.

Manifestaciji se priključila i Istarska županija pa se tako u Puli danas i sutra održavaju okrugli stolovi i prezentacije o civilnom sektoru. Civilni je sektor proteklih godina postao nezaobilazan dio društva, a osim javnog sektora prepoznaju ga i građani koji se sve češće uključuju u rad nevladinih udruga.

Najviše je sportskih i kulturnih udruga
Prema posljednjim podacima Vladinog Ureda za udruge u Hrvatskoj je daleko najviše sportskih udruga, koje čine 34 posto od ukupnog broja, a slijede kulturne udruge kojih ima oko 15 posto. Nezanemariv je i broj zaposlenih u nevladinom sektoru pa je tako prošle godine upravo na tim poslovima radilo i primalo plaću oko 20 tisuća ljudi.

Dani otvorenih vrata trebali bi još više približiti rad civilnog sektora zainteresiranim građanima. Svoje aktivnosti do subote predstavit će 430 udruga diljem zemlje pa tako i u Istarskoj županiji gdje se u manifestaciju uključila Zaklada za poticanje partnerstva i razvoj civilnog društva koja će jutros predstaviti svoj natječaj Razvoj društva te održati okrugli stol na kojem će se razgovarati o ulozi Zaklade u razvoju civilnog društva Istarske županije.

Sutra će se od 10 do 14 sati u prostorijama Zaklade održati Dani otvorenih vrata na kojima će zainteresirani građani moći doznati aktualne informacije o natječajima te radu udruga u Istarskoj županiji.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.