Hrvatski radio

Radio Pula

"Dečko kojem se žurilo" u Klubu Pulske filmske tvornice

18.11.2020.

09:12

Autor: Tomislav Šikić

Foto: Pulska filmska tvornica/ustupljena fotografija

Foto: Pulska filmska tvornica/ustupljena fotografija

Foto: - / -

U Klubu Pulske filmske tvornice u 20 sati na programu je besplatna projekcija dokumentarnog filma "Dečko kojem se žurilo" koji je intimna priča o potrazi redateljice Biljane Čakić za njezinim bratom koji je nestao tijekom rata u Hrvatskoj 1991. godine.

Nakon projekcije proces stvaranja ovog filma te nove projekte predstavit će redateljica Biljana Čakić, a potom će uslijediti razgovor s publikom koji će moderirati Marko Zdravković-Kunac. 

"Dečko kojem se žurilo" dobitnik je niza nacionalnih i međunarodnih nagrada, uključujući i godišnju Nagradu Vladimir Nazor za filmsku umjetnost, a prikazan je na više od dvadeset svjetskih festivala. Godine 2001. bio je hrvatski kandidat za nagradu Oscar u kategoriji dokumentarnog filma. Spada među najbolje i najnagrađivanije hrvatske dokumentarce u protekla dva desetljeća. 

Biljana Čakić diplomirala je na zagrebačkoj Akademiji likovnih umjetnosti. Godine 1992. nastao je njezin prvi ratni dokumentarac "Maja II". Dokumentarni ciklus "Polja smrti" (1999/2000) nastao je kao rezultat suradnje s Udrugom obitelji zatočenih i nestalih branitelja. Godinu kasnije snimila je višestruko nagrađivani film "Dečko kojem se žurilo", o potrazi za nestalim bratom. Godine 2007. režirala je dokumentarno-igrani film "Zagorka", a 2011. snimila je svoj prvi dugometražni igrani film "Korak po korak". "Jazz Apartman (ili kako je nastao The Last Minute Open Jazz Festival)" režirala je s Tomislavom Lovrom Pavlekom 2012. godine, a film je prikazan i na ZagrebDoxu 2013. godine. Film "Maratonci" (2016) prikazan je u Regionalnoj konkurenciji ZagrebDoxa 2017. 

Biljana Čakić: Dečko kojem se žurilo (Foto: Pulska filmska tvornica/ustupljena fotografija)

Hrvatska, 2001., 53 

Scenaristica: Biljana Čakić

Snimatelji: Predrag Vekić, Boris Krstinić

Montažerka: Uja Irgolič

Skladatelj: Stampedo

Obrada zvuka: Mladen Škalec

Snimatelji zvuka: Bojan Gabrić, Bojana Krstinić

Asistentica režije: Ana Šetka

Asistentica produkcije: Dana Budisavljević

Producent: Nenad Puhovski

Produkcija: Factum 

Svi zainteresirani trebaju se javiti na klub.pft@gmail.com kako bi najavili svoj dolazak na vrijeme.

-

-

Foto: - / -

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.