Hrvatski radio

Radio Pula

Deset dana od reorganizacije u pulskoj bolnici produžene liste čekanja

11.05.2018.

14:48

Autor: Petra Neuner Geržinić

(foto: Duško Marušić/Pixsell)

(foto: Duško Marušić/Pixsell)

Foto: - / -

Što čini odlazak liječnika u inozemstvo, ali i manjak zainteresiranih za rad u hitnom traktu, pokazuje primjer pulske bolnice. U zadnjih 10 dana kako je na snazi reorganizacija bolnice, odnosno dio liječnika preusmjeren na rad u hitni bolnički prijem, otkazane su operacija, a liste čekanja su duže.

500 pregleda na interni odgođeno je prošlog tjedna. Na kirurgiji umjesto dosadašnjih 4 i 5 operacijskih sala rade 2 do 3. Na neurokirurga čeka 121 pacijent. Upozoravaju u bolničkom sindikatu. Predsjednik podružnice Sindikata liječnika opće bolnice Pula Rajko Čelović ističe: "Potpuno je deplasirano očekivati da će liječnici specijalisti unutar svog radnog vremena radeći dolje, na ne znam koji rok, moći funkcionirati da odjeli ne pate u broju pregleda pacijenata", kaže Čelović.

U Ravnateljstvu kažu da su smanjili opseg rada ambulanti za koje usluga u Istri postoji, poput internističkih, pa pacijenti ne moraju u Rijeku ili Zagreb. Odgađaju se samo takozvane hladne operacije odnosno one koje nisu hitne. Uprava razumije nezadovoljstvo, ali ovo je trenutno jedino moguće rješenje, kažu. Ravnateljica bolnice Irena Hrstić: "Zbog opsega posla, oni ne mogu raditi na dva mjesta, oni "de facto" ne rade posao za koji su se školovali, nisu tu specijalisti nego doktori medicine, što je žalosno", kaže Hrstić.

Trajno rješenje je stalno zaposlenje djelatnika u hitnoj, a vatrogasna mjera je, kaže ravnateljica, povratak specijalizanata koji rade u drugim ustanovama. Ne slažu se ni u bolničkoj podružnici Hrvatske udruge bolničkih liječnika ni u Sindikatu, ali i nude trajno rješenje, pa su upravo uputili dopis Županiji te Upravnom vijeću. 

Očekuju odgovor kroz sedam dana. Mi, a i pacijenti također.

 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.