Hrvatski radio

Radio Pula

Deveti Visualia Festival u Puli

19.09.2023.

14:19

Autor: HRT

Niko Tiainen-Translucens

Niko Tiainen-Translucens

Foto: Grad Pula / ustupljena fotografija

Na konferenciji za medije program Visualia Festivala u Puli najavili su Sanja Cinkopan Korotaj direktorica TZG Pule, Marko Bolković direktor festivala ispred Udruge Sonitus i Emina Popović Šterpin pročelnica Upravnog odjela za kulturu Grada Pule. Festival će se održati od 21. do 23. rujna. Ovogodišnja edicija obuhvaća 13 lokacija u starogradskoj jezgri Pule gdje će posjetitelji imati priliku doživjeti dvadesetak svjetlosnih instalacija, performansa i projekcija.

Detlef Hartung i Georg Trenz - Rosegarden in Pula

Detlef Hartung i Georg Trenz - Rosegarden in Pula

Foto: TZ Pula / ustupljena fotografija

Na Kaštel će se ulaziti kroz Zero Strasse, a ovom prilikom ulazak će biti besplatan. Festival donosi i glazbeno-zabavni program koji će se održati u Circolu. 


Svečano otvorenje festivala već se tradicionalno događa na Portarati u četvrtak, 21. rujna, u 20:00 sati. Nakon službenog otvaranja, tradicionalnu svečanu povorku predvodit će svjetlosni performans španjolskog umjetničkog kolektiva Cia Majareta pod nazivom "Guardian of the Abyss". Ukoliko nikad niste vidjeli gigantske morske konjiće koji svijetle i plešu dođite na otvorenje Visualia festivala.


Osim Portarate, koja je startna lokacija, ruta vodi niz Ulicu Sergijevaca iznad koje će se pronaći svjetlosna instalacija "Lux Cumulus" Visualia Grupe.


Na putu do Foruma, prolazi se uz De Villeov uspon duž kojeg će se održavati projekcija "Stairway of Art" grupe Lumenartist te Parka Grada Graza gdje će talijanski Morph Studio svojom interaktivnom igrom svjetla, glazbe te nevidljivom povezanošću ( "(In)Visible Connections", naziv instalacije) dječji park pretvoriti u set fantasy filma.


Na Forumu, posjetitelje će dočekati 3D video mapping "Elemental Construction vol.5" skupine Eper, te "A Butterfly Flapping its Wings" Decide Kit-a iz dalekog nam Tajlanda. Projekcije video mappinga na Forumu bit će održane u dva termina, 21:00 i 23:00 sata tijekom prva dva festivalska dana. Na pročelju zgrade Katastarskog ureda projicirat će se interaktivna mapping projekcija mlade nizozemske umjetnice Marieke van der Burg "Spot on" gdje će posjetitelji reflektorom tražiti krijesnice u animacijama i "puniti ih" svjetlošću.


Kandlerovu ulicu krasit će tri svjetlosne instalacije hrvatskih, rumunjskih i američkih umjetnika. Radu Ignat će nas uz pomoć svoje instalacije "Stargate" vratiti u davnu 1994. godinu kad je istoimeni film osvojio sve ljubitelje znanstvenofantastičnog žanra dok će nam Ilya Sobol predstaviti "Izobrulo Polylight HeartHug" i omogućiti nam da se grlimo ispod srca koje se pali "samo ako je zagrljaj iskren i pun ljubavi".


Pulsku Rivu krasit će hologramska projekcija na vodenoj zavjesi "Translucens" u izvedbi finskog umjetnika Niko Tianiena koji će zajedno sa svojim timom instalirati 120 kilograma tešku vodenu pumpu i stvoriti "vodeno projekcijsko platno".


U festivalskoj "chill" zoni - Titovom parku - Zemlja zabave će tijekom sva tri festivalska dana osigurati zabavu, ples i edukaciju za djecu. Uz program za djecu, u Titovom parku je i 144 kvadratna metra velika svjetlosna instalacija "Fracture 5.0" u izvedbi mađarskog kolektiva Glowing Bulbs. U subotu, od 20:30 sati, lokalni akrobatski tim Cirkus Nit predstavit će svoj performans pod nazivom "Enchanted Forest" - pričom o borbi vila kroz ples na svili i igru s vatrom.


Park kralja Petra Krešimira IV. bit će obogaćen meditativnom glazbom l odgovarajućom projekcijom na kupolu naziva "Imaginarium" koja je "portal na drugi svijet". Taj drugi svijet stvorili su i predstavit će njemački Lucid Collective.


Unutrašnjost pulskog Kaštela projekcijom "Rosegarden in Pula" prekrit će njemački dvojac Detlef Hartung & Georg Trenz. Kaštelu će se moći pristupiti kroz tunel Zerostrasse kod Dvojnih vrata gdje će biti omogućeno besplatno korištenje dizala za sve posjetitelje Visualia festivala za vrijeme festivalskih sati. Uz besplatno korištenje dizala, partneri Visualia festivala, Povijesno pomorski muzej Istre, posjetiteljima će bez naknade tijekom festivalskih sati omogućiti posjet multimedijskoj izložbi "Fortifikacijski sustav Pule" na Kaštelu.


Mjesto za druženje - Festival Club i ove godine je u zajednici Talijana u Puli - Circolo. Na prvi dan festivala nastupit će DJ Sosa, svima znani resident bivšeg cluba Uljanik. Drugi festivalski dan, u petak, rezerviran je za Maria Kovača, a u subotu nakon after partyja Pulskog Marathona, gdje će posjetitelje zabavljati Psihomodo pop, u Circolu je AfterAftera uz Kool S-a i Jopa!


U subotu, tijekom Pula Marathon utrke, naše trkače, a i sve posjetitelje Visualia Festivala zabavljat će umjetnički kolektiv Martiniuss s početkom u 20:30 na Portarati. 

Eper - Elemental Construction

Eper - Elemental Construction

Foto: TZ Pula / ustupljena fotografija

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.