Hrvatski radio

Radio Pula

Diljem Istre obilježava se Blagdan Sv. Foške

13.02.2017.

13:45

Autor: Jasminka Kalčić

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Blagdan je sv. Foške, Obilježava se diljem Istre. U Batvačima, nedaleko od Vodnjana crkvica je sv. Foške a već je od 1681. na glasu kao čudotvorna. Ova je svetica i zaštitnica mladih, zaštitnica u borbi protiv depresije, glavobolje, reumatizma.

Sveta Foška rodila se prije 1700 godina u Raveni, u bogatoj, plemićkoj obitelji u vremenu kad su kršćane još proganjali i ubijali. Ipak, Foška, tada 15-godišnjakinja, odlučila je živjeti prema kršćanskim načelima, premda je se odrekla cijela obitelj. Vlasti su je na kraju ubile. Kršćani su njezino tijelo pokopali, njezine su relikvije prenijete čak u Siriju.

Crkvica svete Foške u Batvačima blizu Vodnjana na glasu je kao čudotvorna već 1400 godina, ponosno govori župnik Marijan Jelenić čijoj župi crkvica pripada. Zidovi crkvica prepuni su sitnica zahvale brojnih vjernika kojima je sveta Foška uslišala molitvu. Ovih dana, kao i svake godine, u Batvačima će se održati hodočašće.

Iako Crkva službeno ne priznaje čuda iz Sv. Foške, vjernici i dalje hodočaste, vjeruju i zahvaljuju, kaže župnik Jelenić. Ozbiljno razmišljaju da kraj crkve sagrade manju prostoriju u kojoj će čuvati zavjetne darove, jer u crkvici više nema mjesta.

 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.

prije

3 dana

Pulska noć

Pulska noć