Hrvatski radio

Radio Pula

Dimnjaci se moraju redovito čistiti

29.11.2016.

13:54

Autor: Džana Banić

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Prvom pravom burom ove jeseni počela je i puna sezona grijanja. Ali i problemi uzrokovani neodržavanim dimnjacima. Nakon Lindara jutros je gorjelo i u Puli te mnoge ponukalo da se prisjete kako nisu očistili svoj dimnjak.

 

Svi koji koriste dimnjake moraju ih barem jednom na godinu očistiti i prekontrolirati. Upravitelji zgrada to uglavnom i čine za stambene objekte o kojima skrbe, no problem su privatne kuće o kojima brinu isključivo njihovi vlasnici, kaže Davor Batel rukovoditelj djelatnosti Dimnjačara pulskog komunalnog poduzeća Herculanea. Osim toga, ove godine zabilježen je i veći broj prelazaka na kruta goriva no inače.


Telefoni u pulskom Dimnjačaru ne prestaju zvoniti. Građani stalno zovu ali sada devet zaposlenih dimnjačara, koji inače rade tijekom cijele godine, ne mogu stići obraditi sve zahtjeve, pa se stvorila lista čekanja. Čeka se oko mjesec dana ako nije riječ o hitnoj intervenciji naglašava Batel.


Burovito i sunčano vrijeme pogoduje dimnjačarima u njihovom poslu pa ako potraje, kako najavljuju prognoze, smanjit će se i lista čekanja, očekuje Batel. No, ako građani primijete da sa peći nešto nije u redu ili su uočili povrat dimnih plinova, moraju se obvezno javiti dimnjačarima koji će procijeniti je li slučaj hitan i savjetovati što vlasnika dimnjaka što mu je činiti.

 

Više u tonskom prilogu.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.