Hrvatski radio

Radio Pula

Djeca prijatelji bijelog štapa

14.10.2016.

12:17

Autor: Džana Banić

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

"Djeca prijatelji bijelog štapa" naziv je projekta koji je, uoči Međunarodnog dana bijelog štapa, Udruga Logos media predstavila studentima na Sveučilištu Jurja Dobrile u Puli. Projekt je to kojim se osnovnoškolce nastoji senzibilizirati za potrebe slijepih ali i drugih osoba s posebnim potrebama.

 

Projekt "Djeca prijatelji bijelog štapa" počeo se provoditi u travnju a do prosinca će njime biti obuhvaćeno čak 7 tisuća učenika od prvog do šestog razreda svih istarskih osnovnih škola. Kroz radionicu, kaže Janko Žufić predsjednik pulske udruge Logos Media koja je pokrenula projekt, učenike vode slijepa i slabovidna osoba.


U svega jedan školski sat učenici drugog A razreda pulske osnovne škole Vidikovac puno su toga naučili.


Iz onoga što su ovi mališani naučili o slijepima i slabovidnima jasno je kako su ovakvi projekti pravi put ka upoznavanju "onih koji su drugačiji", razbijanju predrasuda pa time i smanjenju vršnjačkog nasilja. Projekt "Djeca prijatelji bijelog štapa" sufnacirali su istarski gradovi i općine a o njihovoj potpori ovisi i to hoće li se ovaj vrijedni projekt nastaviti i s idućim naraštajima istarskih osnovnoškolaca.

 

Više u tonskom prilogu.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.