Hrvatski radio

Radio Pula

17:21 / 06.03.2020.

Autor: Tatjana Kaštelan

Dnevni centar za rehabilitaciju Veruda Pula obilježava dva desetljeća rada

Dva su desetljeća rada Ustanove na Verudi (foto: Duško Marušić/PIXSELL)

Dva su desetljeća rada Ustanove na Verudi (foto: Duško Marušić/PIXSELL)

Foto: - / -

Dnevni centar za rehabilitaciju Veruda Pula simpozijem, koji se održava u hotelu Pula, obilježava dva desetljeća rada kao Ustanova, dok kao udruga postoji još od davne 1975. godine. Tada se krenulo s tridesetak, dok danas Ustanova broji čak 450 korisnika.

Glavna tema obljetničkog simpozija je 'Uključivanje djece s teškoćama u razvoju u redovan sustav odgoja i obrazovanja'. Potrebe za Dnevnim centrom za rehabilitaciju Veruda sve su veće. Ustanova je sustavnim radom i pristupom korisnicima primjer drugim sličnim ustanovama, jer korisnike prati cijeli život.

Roditelji djece s poteškoćama su s pokojnim Giannijem Kumarom krenuli 1975. godine s udrugom, dok je Ustanova osnovana 7. ožujka 2000. godine. Osnivači su jedinice lokalne samouprave u Istarskoj županiji; Pula, Vodnjan, Pazin, Buzet, Buje, Labin, Poreč, Rovinj, Umag, Novigrad, Vrsar i Medulin.

Danas djeluje dva odjela i pet stručnih jedinica. Riječ je o Odjelu za djecu rane i predškolske dobi te Odjelu za djecu školske dobi, mladež i odrasle osobe, kaže ravnateljica Dnevnog centra za rehabilitaciju Veruda Pula Loretta Morosin.

Ovaj je centar jedinstven u Hrvatskoj po tome što ima kontinuitet praćenja rada i rehabilitacije i taj kontinuitet se pokazao jako dobar, kaže Morosin. S nama su tako neki korisnici još od svojih najranijih dana, a nedavno nam je korisnica proslavila pedeseti rođendan.

Simpozij se održava u suradnji sa susjednim pulskim Dječjim vrtićem 'Mali svijet' čija ravnateljica, psihologinja Sanja Subotić ističe važnost ovog događaja što donosi najnovije spoznaje, uz ostalo, o analizi pokreta, prepoznavanju potreba za stručnom pomoći, uočavanju emocionalnih teškoća, prepoznavanju ADHD-a.

U sklopu simpozija u petak se, uz stručna izlaganja, održala panel rasprava o međusektorskoj suradnji kao najučinkovitijem pristupu radu. Centar danas zapošljava četrdesetak djelatnika, među kojima su logopedi, rehabilitatori, fizioterapeuti, odgajatelji, psiholozi.

Trenutačno je najveća potreba za logopedima, senzornim i drugim specijaliziranim terapeutima, ističe Sanja Subotić. Naime, jako je važno s djecom pravilno raditi u ranijoj dobi, jer poteškoće kasnije mogu prerasti u teže probleme, dodaje Subotić. Uz njih, trebaju nam senzorni te ostale vrste terapeuta koji s posebnim pristupom pomažu djeci na početku njihova razvoja.

U planu je gradnja nove zgrade u Valturskoj ulici u Puli, za koju prostor i podršku daje Grad, a u tijeku je ishodovanje potrebne dokumentacije. Rezultati natječaja čekaju se i, ako projekt prođe, Centar bi se tako preselio u Valtursku ulicu.

U subotu su u hotelu Pula gdje se održava ovaj obljetnički simpozij, nakon stručnih izlaganja i panel rasprave održanih u petak, na rasporedu izlaganja primjera dobre prakse na našem području.

Opširnije poslušajte u nastavku.

Dnevni centar za rehabilitaciju Veruda Pula obilježava dva desetljeća rada

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.