Hrvatski radio

Radio Pula

Do ljeta će se sanirati postrojenje za obradu otpada na Kaštijunu

05.02.2020.

14:07

Autor: Jasminka Kalčić

(foto: Duško Marušić/Pixsell)

(foto: Duško Marušić/Pixsell)

Foto: - / -

U Županijskom centru za gospodarenjem otpadom Kaštijun potvrdili su nam da intenzivno rade na ulaganjima kojima bi se zaustavio smrad iz Centra. Problem s neugodnim mirisima s Kaštijuna od prošlog ljeta proširio se i na hladnije mjesece te stoga svi sad sa strahom čekaju ovo ljeto.

Čini se da jedino bura koja ovih dana puše pomaže u borbi protiv smrada s Kaštijuna. Mjerenja su na tamošnjoj stanici u granicama. No, već u siječnju ispunjena je gotovo cjelogodišnja kvota dopuštenih prekoračenja onečišćenja zraka lebdećim česticama.

"U 28 dana u siječnju 2020. imali smo čak 15 dnevnih prekoračenja maksimalnih graničnih vrijednosti. Oni dani u siječnju kad nije bilo onečišćenja zraka odnose se na uglavnom subote i nedjelje što znači da nema govora da su krivi ni jugo ni bura ili Italija", kaže Dušica Radojčić iz Zelene Istre. 

U Kaštijunu ne negiraju poteškoće u radu, do ljeta najavljuju obnovu pogona za obradu otpada. "Tehnička rješenja su pred završetkom, sad se radi još i financijska konstrukcija, očekujemo sufinanciranje Ministarstva zaštite okoliša i Fonda za zaštitu okoliša, uz lokalnu zajednicu. Nema čarobnog štapića, ja ne mogu niti se usuđujem obećati da smrditi neće ali mi ćemo sve učiniti što možemo da to svedemo na najmanju moguću mjeru", pojasnila je Vesna Dukić članica Uprave ŽCGO Kaštijun.


U planu je produljenje vrijeme sušenja otpada, dogradnja bio filtera, novi boksevi za obradu otpada, dodatni sustavi ventilacije. Također, od svih istarskih komunalnih tvrtki zatraženo je da na Kaštijun ne dopremaju proizvodni otpad turističkih i ugostiteljskih tvrtki. Za kontrolu svega osnovana je županijska radna skupina na čijem je čelu župan.

 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.

prije

13 h

Pulska noć

Pulska noć