Hrvatski radio

Radio Pula

13:02 / 07.02.2019.

Autor: Nives Kalebić

Do sutra se mogu podnijeti zahtjevi za štetu u Raši

foto: Duško Marušić/PIXSELL

foto: Duško Marušić/PIXSELL

Foto: - / -

Do sutra do podneva u Raši se mogu podnijeti odštetni zahtjevi za štetu nastalu na poljoprivrednim kulturama i dugogodišnjim nasadima koju su uzrokovale poplave nastale zbog obilne kiše prošlog vikenda.

Premda su pod vodom bile velike površine tek će se utvrditi može li se proglasiti elementrana nepogoda. Za to je naime, potrebno da iznos šteta bude veći od 20 posto općinskog proračuna. 

Dio plodne Raške doline u zakup je dan prije otprilike tri godine. Od 400 hektara površine u zakupu je trenutačno nešto više od 260 hektara koje obrađuju zakupci, vlasnici OPG-ova i obrta. Njihovi su usjevi i nasadi i pretrpjeli najveću štetu, pa su neki već i predali odštetni zahtjev, kaže načelnica Raše Glorija Paliska.

Poplave u Raši nisu novost. Kako bi se spriječile protelikih su godina, ističe Glorija Paliska, Hrvatske vode uložile više od 30 milijuna kuna u izgradnju nasipa.

Samo jakim nasipima i čistim kanalima poplave će se u Raškoj dolini moći spriječiti. Pa one ne bi trebale obeshrabriti buduće zakupce koji su već sada pokazali interes za ulaganjem u Rašku dolinu. A interes je velik, kaže načelnica Paliska, sada kada poljoprivrednim zemljištem ponovno upravljaju jedinice lokalne samouprave, u ovom slučaju kontrektno Općina Raša. U zakup se neće dati svih 260 hektara, jer je dio zemljišta pripalo javno- vodnom dobru, no ostatak će biti spreman za raspisivanje natječaja nakon što Istarska Županija i mjerodavno Ministarstvo daju suglasnost na plan raspolaganja poljoprivrednim zemljištem koji je donijela Općina Raša.

U nastavku poslušajte reportažu Nives Kalebić...

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.