Hrvatski radio

Radio Pula

Doc.dr.sc. Marinko Rade osvojio Državnu nagradu za znanost

13.11.2020.

14:25

Autor: Tomislav Šikić

Doc.dr.sc. Marinko Rade (Foto: Specijalna bolnica za ortopediju i rehabilitaciju "Martin Horvat"/ustupljena fotografija)

Doc.dr.sc. Marinko Rade (Foto: Specijalna bolnica za ortopediju i rehabilitaciju "Martin Horvat"/ustupljena fotografija)

Foto: - / -

Ravnatelj Specijalne bolnice za ortopediju i rehabilitaciju "Martin Horvat" Rovinj, doc.dr.sc. Marinko Rade, po prijedlogu Senata Sveučilišta "Juraj Dobrila" u Puli osvojio je Nagradu za 2019. godinu.

Nagrada je dodijeljena prema procjeni i Odluci povjerenstva Ministarstva znanosti i obrazovanja Republike Hrvatske, Hrvatskog sabora te Odbora za podjelu državnih nagrada za znanost, uz sljedeće obrazloženje: 

“Doc.dr.sc. Rade iznimno je produktivan i vrijedan znanstvenik sa zavidnom međunarodnom reputacijom koji objavljuje u vrhunskim časopisima. Uz doktorski studij kliničke medicine uspješno je pohađao i dva postdoktorska studija u polju kliničke medicine i neuroznanosti. Planirao je obranio i proveo projekt kojim je bolnicu koju vodi pozicionirao među vodeće ustanove u Republici Hrvatskoj. Docent Rade ostvario je s međunarodnim timom, s kojim usko surađuje, važno znanstveno otkriće koje u budućnosti može imati značajne implikacije za dijagnostiku i liječenje bolesnika s križoboljom i degeneracijom intervertebralnih diskova. 

Kvantitativno je dokazano da je defekt hrskavične plohe kralješka nasljedan, neovisno povezan s limitirajućom križoboljom te je jedan od glavnih uzročnika degeneracije intervertebralnog diska i Modic promjena na kralješku.

Docent Rade priznat je od svjetskih i nacionalnih stručnih društava za istraživanje i liječenje patologije kralježnice te je dobitnik velikog broja međunarodnih priznanja. Rezultati istraživanja objavljeni su u vodećim časopisima indeksiranima u svjetskim bazama podataka iz prve kvartile za područje”. 

Državna nagrada za znanost najvažnija je nagrada za znanost koju dodjeljuje Republika Hrvatska.

 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.