Hrvatski radio

Radio Pula

Dodijeljena filmska nagrada Oscar 88. put

29.02.2016.

12:00

Autor: Jana Radić

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

U Hollywoodu je održana dodjela najpoznatije filmske nagrade. Nakon šest nominacija svoj prvi kipić osvojio je Leonardo DiCaprio za najboljeg glavnog glumca u filmu "Povratnik", dok je najboljim filmom proglašen "Spotlight".

Pobjeda filma "Spotlight" u kategoriji najboljeg filma bilo je najveće iznenađenje večeri dok je u kategoriji najboljeg redatelja očekivano pobijedio Alejandro Gonzalez Inarritu koji potpisuje film "Povratnik". U glumačkim kategorijama osim Leonarda DiCaprija slavila je i Brie Larson za sjajno ostvarenje u filmu "Soba", dok su Oscara za sporedne uloge dobili Alicia Wikander i Mark Rylance.

Nagrada Oscar za najbolji originalni scenarij otišla je filmu "Spotlight", a Oscar za najbolji adaptirani scenarij pripao je filmu "The big short". Najviše kipića sveukupno dobio je "Mad Max: Fury Road" koji je potvrdio šest nagrada od deset nominacija, većinom u takozvanim tehničkim kategorijama. 

Najboljom pjesmom proglašena je "Writing's on the wall" Sama Smitha iz posljednjeg filma o Jamesu Bondu "Spectre" dok je najbolji strani film prema mišljenju akademijinih glasača "Saulov sin".    

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.