Hrvatski radio

Radio Pula

Dodijeljene nagrade najboljim vinarima Vinistrinog ocjenjivanja

05.05.2022.

09:46

Autor: HRT

Nagrade Vinistre

Nagrade Vinistre

Foto: Neven Jurjak / ustupljena fotografija

Iako su dobitnici već poznati od sredine travnja, svečanost dodjele uvod je u najveću regionalnu vinsku manifestaciju. Nagrađena vina ove godine imaju i svoj štand.

 

- Dodjelom odličja tradicionalno najavljujemo Vinistru, njezino 28. izdanje. Nas vinare iznimno veseli činjenica da ćemo se nakon dvije godine ponovo družiti u Žatiki u našem tradicionalnom terminu. Vjerujem kako nas ovog vikenda očekuju tri odlična vinska dana - tim je riječima predsjednik Vinistre Nikola Benvenuti otvorio svečanost dodjele nagrada vinarima i proizvođačima alkoholnih pića u porečkom hotelu Plavi Plave Lagune. Svi koji od 6. do 8. svibnja posjete Vinistru moći će degustirati nagrađene vina iz deset zemalja na štandu 13. Svijeta malvazija.


Među njima je i Kozlovićeva Santa Lucia iz 2018. koja je titulom Best in Show postala najbolja malvazija na svijetu te ujedno šampion u kategoriji odležanih malvazija. Rezultati Vinistrinog ocjenjivanja poznati su od sredine travnja, a uz Kozlovića ove je godine šampionsku titulu u kategoriji svježih malvazija osvojila obitelj Dešković iz Kostanjice pored Grožnjana. Vinarija Kozlović ima i najbolji mladi teran, dok je u kategoriji zrelih terana najviše bodova osvojio onaj iz 2018. buzetske vinarije Vina Agapito. Slovenska vinarija Vinakoper s vinom Capo d' Istria iz 2018. potvrdila je prošlogodišnju šampionsku titulu u kategoriji najboljih zrelih refoška.


Uz sedam platinastih odličja za vina iznad 95 bodova, vinarima su dodijeljene 152 zlatne i 36 srebrnih medalja te još 16 zlatnih odličja proizvođačima jakih i alkoholnih pića, dok su ostali sudionici natjecanja dobili diplome. Oznaku IQ – istarska kvaliteta ove je godine dobilo 25 vinara za malvazije iz berbe 2021. i sedam vinara za teran, berbe 2019.


Nagrade Vinistre

Nagrade Vinistre

Foto: Neven Jurjak / ustupljena fotografija

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.

prije

4 dana

SLUŠALICE

OŠ CENTAR