Hrvatski radio

Radio Pula

Dodijeljene nagrade "Suncokret ruralnog turizma"

01.07.2021.

11:42

Autor: Tomislav Šikić

Dobitnici iz Istre (Foto: TZ Motovun/ustupljena fotografija)

Dobitnici iz Istre (Foto: TZ Motovun/ustupljena fotografija)

Foto: - / -

Hrvatska udruga za turizam i ruralni razvoj "Klub članova Selo" sinoć je dodijelila 8. Nagrade "Suncokret ruralnog turizma Hrvatske" najboljima u ruralnom turizmu. Dobitnici iz Istre su Tiskara Antico iz Motovuna, Istarski festival pašte iz Žminja i Vodnjanska špaleta.

Dodjela nagrada održana u prostoru zaprešićke Vršilnice, nekadašnjeg objekta za preradu žita, izvorno sačuvanog i pretvorenog u Multimedijski centar u sklopu Novih dvora bana Jelačića u Zaprešiću. Upravo zbog tog spoja modernog i tradicionalnog, ladanjskog i urbanog, što su i elementi modernog ruralnog turizma, taj je prostor i odabran za dodjelu osmih Suncokreta, koju su podržali ministarstva turizma i sporta te poljoprivrede, HTZ, HGK, Zagrebačka županija i Grad Zaprešić i njihove turističke zajednice.

Organizatorica i predsjednica Hrvatske udruge za turizam i ruralni razvoj Klub članova Selo Dijana Katica istaknula je da su pri obilasku nominiranih za nagradu proteklih mjeseci po cijeloj Hrvatskoj vidjeli mnoge "sjajne priče ruralnog turizma koje kreiraju iznimno hrabri, vrijedni i pozitivni ljudi". 

- Ljudi u ruralnom turizmu, kao i drugi u turizmu, uslijed pandemije i pada putovanja, zatvorenosti ugostiteljskih objekata i drugih mjera, borili su se da prežive i prilagode ponudu i poslovanje novoj situaciji. "Stoga ova nagrada nikad nije imala snažnije značenje i zapravo je zaslužuju svi nominirani koje smo obilazili. Ovo nas vrijeme potiče i na održivi razvoj i brže promjene iz masovnog prema individualnom turizmu, a posebno će se cijeniti turistički proizvodi u ruralnim područjima, povratak prirodi i tradiciji, i zato je i uloga turizma u ruralnom području u kontekstu pandemije važnija nego prije - poručila je Katica.

Od 125 nominiranih nagrađeno ih je 50 u sedam kategorija, a osim "šampiona" nagrade su dijelili i za najbolja turistička seljačka gospodarstva, tradicijska (ruralna) domaćinstva, tradicijsku (ruralnu) gastronomiju, vinski turizam, aktivni turistički sadržaji u ruralnom prostoru, ruralno turističke i projekte/nositelje zaštićenih marketinških oznaka.

Iz Istre su nagrađeni Jure Bralić (Tiskara Antico – Zlatna povelja), Željko Plavčić i Lenka Šajina (Istarski festival pašte – Brončana medalja), Michela Buršić Lisjak i Robert Lisjak (Vodnjanska špaleta – Brončana povelja).

 

Michela Buršić Lisjak (Vodnjanska špaleta – Brončana povelja)

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.