Hrvatski radio

Radio Pula

Dogovoren nastavak funkcioniranja pulskog Gradskog vijeća

06.04.2022.

12:29

Autor: HRT

Grad Pula - Poglavarstvo

Grad Pula - Poglavarstvo

Foto: Grad Pula / ustupljena fotografija

Predsjednica Gradskog vijeća Dušica Radojčić sazvala je sastanak radi dogovora o nastavku rada Gradskog vijeća. 

Sastanku su se odazvale sve političke opcije - predstavnici Klubova vijećnika Možemo! Miha Paus, SDP-a Igor Belas, IDS-a Elena Puh Belci i NL Filipa Zoričića, Ivana Mohorović, te predstavnik HDZ-a Sean Soldatić i nezavisni vijećnik Milan Rašula.


Predstavnici svih političkih opcija podržali su prijedlog koordinatorice Možemo! Pula i predsjednica Gradskog vijeća Grada Pule Dušice Radojčić  da se osigura nastavak funkcioniranja Gradskog vijeća. "Manjinska vlast, ukoliko gradonačelnik Zoričić ne podnese ostavku, mogla bi biti pravi test demokracije i odgovornosti u Gradu Puli", istaknula je Radojčić.


Predložila je za datum iduće sjednice Gradskog vijeća 21. travnja. 


Pulski Možemo! priopćio je da je spreman za izbore: "U ovoj je situaciji prvenstveni interes Možemo! osigurati građanima očitovanje o budućnosti Lungomarea na referendumu. U slučaju ostavke gradonačelnika, ostavku će ponuditi i vijećnici Možemo!, kao i predsjednica Gradskog vijeća, ali tek nakon što se o raspisivanju referenduma bude glasalo na Gradskom vijeću", stoji između ostaloga u priopćenju pulskog Možemo!


Predstavnici NLFZ i SDP Pula prioćili su u zajedničkom priopćenju: "Pozvali smo gđu Radojčić da ponudi mandat Predsjednice GV na raspolaganje na način da GV glasa o tome ima li predsjednica Gradskog vijeća podršku većine vijećnika. Za razliku od gradonačelnika koji je izabran imenom i prezimenom, gđa Radojčić je na funkciju predsjednice GV došla isključivo putem dogovora koalicijskih partnera. Obzirom da našu podršku više nema bilo bi moralno i korektno da ponudi mandat na raspolaganje. To je jedini način da potvrdi, ili ne potvrdi, legitimitet predsjednice GV.  Uvjetovanje ostavke referendumom, ili ostavkom gradonačelnika, samo je odgađanje neizbježnog i skretanje pozornosti sa činjenice da je ona ta koja nema podršku većine. Referendum nije razlog raskida koalicije i o raspisivanju referenduma očitovati ćemo se kada napokon stigne konkretan prijedlog od strane Možemo. Skupljanje političkih bodova pričom o referendumu, bez ikakvih poduzetih koraka , smatramo krajnje neozbiljnim. Vizija gđe Radojčić o odgovornosti i osiguravanju nesmetanog rada GV najbolje se ocrtava u činjenici da je samovoljno odredila datum održavanja sljedeće sjednice, 21.04.2022. , iako je imala informaciju da neki vijećnici tada nisu u mogućnosti prisustvovati. Također je iznijela neistinu da za ranije dogovoren datum sjednice 14.04.2022. nije na vrijeme dobila dnevni red i materijale. Na kraju sastanka izričito smo naglasili da se ne slažemo sa namjerom gđe Radojčić da pošalje priopćenje u kojem neistinito navodi da smo se usuglasili oko nastavka rada gradskog vijeća. Inzistirali smo da u priopćenju navede i naš zahtjev za davanjem mandata predsjednice GV na raspolaganje, što je u potpunosti ignorirala."


Pulski SDP, u zasebnom je priopćenju, pak, priopćio: "Gospođa Radojčić priupitana je planira li staviti mandat predsjednice Gradskog vijeća Pula na raspolaganje s obzirom na to da je izabrana od strane većine koja više ne postoji, na što je rekla kako ne planira staviti mandat na raspolaganje. Samoinicijativno je odlučila promijeniti datum održavanja sjednice Gradskog vijeća Pula s 14. na 21. travnja unatoč tome što je već ranije komunicirano kako određeni broj vijećnika ne može prisustvovati sjednici 21.travnja. Naš zaključak je kako je to napravljeno s namjerom jer tada na toj sjednici većinu u Gradskom vijeću Pula činiti će vijećnici stranaka Možemo! i IDS-a. Ono što se usuglasilo između predstavnika svih stranaka je to da Grad Pula treba nastaviti funkcionirati".

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.