Hrvatski radio

Radio Pula

Dogradnja pročistača otpadnih voda na Valkanama

17.04.2015.

13:43

Autor: Jasminka Kalčić

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Nakon završetka obalnoga kolektora i saniranja četrdesetak izravnih ispusta u more, u Puli je počela dogradnja postojećeg pročistača otpadnih voda. Nakon završetka radova sve otpadne vode završit će u moru pročišćene najmodernijim metodama.

Na trasi prve cijevi postojećega pročistača na Valkanama priprema se teren za drugu cijev. Pročišćivač je sagrađen davnih osamdesetih godina i nema dovoljan kapacitet da primi sve veću količinu otpadnih voda. Zajmom Svjetske banke u sklopu projekta Jadran konačno će se završiti gradnja novog kanalizacijskog sustava Pule te modernim pročistačem osigurati zaštita mora.

Akcija udruga zelenih aktivista i građana protiv zadiranja u ovaj šumski pojas grada, omiljeno šetalište Puljana, trajala je dugo. Na kraju je ipak Grad učinio po svojemu, mjesto je najisplativije zbog već postojeće infrastrukture. Građani i dalje negoduju.

Novac za projekt mora stići iz europskih fondova, budući da znatno premašuje mogućnosti gradskoga proračuna. Sve bi trebalo biti završeno do 2018. godine, u suprotnome Pula bi, prema odredbama EU-a, plaćala penale.

Poslušajte više u prilogu.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.