Hrvatski radio

Radio Pula

Domaći sirevi su bolje kontrolirani od uvoznih

27.01.2017.

15:38

Autor: Džana Banić

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

U zadnje vrijeme učestale afere s hranom potrošače su učinile opreznijima pri kupovini prehrambenih proizvoda. Deklaracije na proizvodu pomnije se čitaju, a jedna od bitnijih informacija na njoj je - zemlja podrijetla.

Kada je prije par mjeseci izbila prva afera sa salmonelom iz ministarstva poljoprivrede, kao odmah primjenjivu mjeru zaštite potrošača, preporučili su kupovinu domaće hrane, proizvedene u Hrvatskoj. I najnovija afera u kojoj su otkriveni krivo deklarirani sirevi završava istim zaključkom - najsigurniji su mliječni proizvodi s naših OPG-ova. To se ne bi događalo kad bi kontrole uvoza bile jednake onima koje se provode kod domaćih proizvođača, uvjeren je vlasnik mljekare kod Žminja Sandi Orbanić.

Proizvođačima je drago da se svijest potrošača mijenja i da se okreću domaćim proizvodima.


Dakako da je u ovim teškim vremenima cijena vrlo važna pri donošenju odluke o kupnji. No, sve više potrošači su spremni kupiti i manju količinu ali da znaju odakle proizvod dolazi, od koje je sirovine proizveden i u kojim uvjetima.

 

Više u tonskom prilogu.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.