Hrvatski radio

Radio Pula

Druga edicija Festivala Encijan posvećenog promociji Ćićarije

11.06.2021.

11:14

Autor: Tomislav Šikić

Foto: Kolaž/ustupljene fotografije/Encijan

Foto: Kolaž/ustupljene fotografije/Encijan

Foto: - / -

Druga edicija Festivala Encijan posvećenog promociji Ćićarije održava se danas u Račjoj Vasi te sutra u Rašporu. Festival je dio projekta “Prapovijesne gradine i etnobotanika za održivi turizam i ruralni razvoj – od Krasa (preko Brkina, Ćićarije i Istre) do Kvarnera” akronima Kaštelir.

U sklopu projekta KAŠTELIR održat će se druga edicija Festivala Encijan, koji ima za cilj promovirati Ćićariju i sve njezine ljepote s posebnim naglaskom; na važnosti kulturne baštine – Gradine Rašpor, na kojem su se prvi puta vršila arheološka istraživanja te bogatstvo Ćićske  bioraznolikosti  budući da to područje obiluje ljekovitim, aromatičnim i drugim važnim biljem. Na samom grbu Općine Lanišće, koja zajedno s Istarskom županijom organizira festival, nalazi se ljekovita biljka encijan koja ima stanište u ovom kraju te će se kroz Festival Encijan, stanovnike, a i širu publiku, informirati o njezinom značaju.“

Sukladno situaciji i uz poštivanje svih epidemioloških mjera, Festival Encijan održava se uživo 11. lipnja u Račjoj Vasi te 12. lipnja u Rašporu. Druga edicija festivala sadržavat će različite aktivnosti: ponudu autohtonih istarskih proizvoda (OPG-i, obrti i zanati), promociju interpretacije ćićske kuhinje koju donosi Kampanjola, rekreativne vođene šetnje, dječje radionice u organizaciji Birikine iz Pule, interpretativnu šetnju Istra Inspirita te bogat glazbeni sadržaj - u petak nastupaju etno bend Šćike a u subotu Franko Krajcar i grupa Indivia. Oba dana Festival započinje u 13 sati te traje do 20 sati.

Prijave za rekreativne šetnje su obavezne! Zbog epidemioloških mjera, broj mjesta je ograničen a prijave je potrebno poslati na mail: info@alphera.hr najkasnije do srijede, 9.6.2021. godine. Više o pješačko-planinarskoj ruti za rekreativce doznajte i na službenoj facebook stranici eventa https://www.facebook.com/events/934277530742580 .

U sklopu programa koji prethodi Festivalu održat će se i nekoliko online predavanja za koja je također potrebna prethodna prijava:

U sklopu Festivala održat će se i radionice za turističke vodiče.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.