Hrvatski radio

Radio Pula

Druga faza popuštanja mjera prevencije od koronavirusa u Istri

04.05.2020.

12:28

Autor: Tatjana Kaštelan

S radom nakon mjesec dana počeli kozmetičari (foto: HRT Centar Pula)

S radom nakon mjesec dana počeli kozmetičari (foto: HRT Centar Pula)

Foto: - / -

U Istri 17. dan bez novooboljelih od koronavirusa. Prije četiri dana zadnji je pacijent otpušten iz pulske bolnice, u kojoj su tijekom oporavljanja boravili svi zaraženi u Istarskoj županiji. Dosad je od COVID-19 infekcije oboljelo 87 Istrana, podaci su Stožera civilne zaštite Istarske županije.

Prema planu stožera civilne zaštite prošlog je ponedjeljka počelo postepeno popuštanje preventivnih mjera zaštite od koronavirusa, koje se provode u tri faze. Danas je krenula druga faza pa su svoja vrata nakon mjesec dana otvorili frizerski, kozmetički, brijački i pedikerski saloni. Krenuli su u rad prema uputama Stožera, te se uz posebnu opremu i režim rada poštuju propisani higijenski standardi.

Podsjetimo, prošlog su ponedjeljka otvorene trgovine neprehrambenih proizvoda koje se ne nalaze u sklopu velikih trgovačkih centara. Otvorene su i knjižnice, muzeji, galerije i antikvarijati, a uvedene su i javne gradske i prigradske prijevozne linije.

A u trećoj fazi, idućeg ponedjeljka 11. svibnja, trebali bi se otvoriti i trgovački centri te ugostiteljski objekti, ali za početak, samo oni s terasama. Iz Stožera civilne zaštite Istarske županije pozivaju građane da se strogo pridržavaju svih uputa i mjera kako se koronavirus ne bi vratio te kako sav trud oko prevencije ne bi 'pao u vodu'.

U nastavku poslušajte današnja iskustva s postupnim otvaranjem radnji; kozmetičarku Asminku Lučev i grumericu, frizerku za kućne ljubimce Andreu Aljić iz Pule.

Asminka Lučev, kozmetičarka

Andrea Aljić, grumerica

Ponovno su otvoreni i saloni za njegu kućnih ljubimaca (foto: Tatjana Kaštelan/HRT)

Ponovno su otvoreni i saloni za njegu kućnih ljubimaca (foto: Tatjana Kaštelan/HRT)

Foto: - / -

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.