Hrvatski radio

Radio Pula

Drugi dan štrajkaju radnici Uljanika

23.10.2018.

12:05

Autor: Hrt/Radio Pula

(foto: Duško Marušić/Pixsell)

(foto: Duško Marušić/Pixsell)

Foto: - / -

U krugu brodogradilišta, a potom i na ulicama, drugi dan štrajkaju Uljanikovi radnici u Puli. Traže isplatu plaće za rujan te konkretan razvojni plan za opstanak brodogradnje. Jutros su predstavnici radnika pregovarali s naručiteljem polarnog kruzera što ga Uljanik gradi za australskog partnera.

Jutros se u Uljaniku sastao štrajkaški odbor, kako bi se odlučilo o daljnjim akcijama. Podsjetimo,  Uljanikovcima nije im isplaćena plaća za rujan, a nijedan konkretan odgovor ili prijedlog rješenja za aktualnu situaciju u brodogradilištu - nije stigao. 

Svjesni rizika od zastoja cijele proizvodnje radnici su jutros zatražili od australske grupe Šenik da povuče kooperante s broda koji se još u Uljaniku gradi. Priča se, kažu, da bi brodovlasnik ako se brod ne dovrši mogao brod odvući u drugo brodogradilište. No, ionako nema pomoći, radnici su izgubljeni, ne znaju hoće li preživjeti. Još su jednom uz podršku građana s pulskih ulica poručili da će ako se ne smijeni uprava i iznese konkretan razvojni plan otići na masovni prosvjed u Zagrebu.

 Inzistiranje na mojoj ostavci nanosi štetu Uljanik Grupi, a nakon formiranja Nadzornog odbora moj odlazak nije upitan, stoji u današnjem priopćenju predsjednika uprave Uljanika Giannija Rossande. U ovih nekoliko dana, i kao predsjednik Uprave i kao čovjek, imam odgovornost i obavezu učiniti sve da se spriječe teže blokade i stečaj 3-eg maja. Vjerujem da Štrajkaški odbor neće spriječiti rad brodovlasnikovih radnika, servisera i montažera na polarnom kruzeru jer bi to značilo novi nenadoknadivi udarac za Uljanik, a isto nema nikakvog utjecaja na imenovanje novog nadzornog odbora i uprave u idućih nekoliko dana, stoji u priopćenju Giannija Rossande.

 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.