Hrvatski radio

Radio Pula

Dugogodišnji spor oko Duge uvale

27.05.2015.

14:54

Autor: Klara Dujmović

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Oko hotela i pripadajućih objekata u Dugoj uvali već se dugih 9 godina spore vlasnik - zagrebačka Industrogradnja i zakupac tog kompleksa, splitska tvrtka Fio&D. I dok spor traje godinama, objekti propadaju, a izgleda da je izgubljena i još jedna turistička sezona.

Prošlih smo godina uoči svake turističke sezone svjedočili prijeporima, bespravnim ulascima u objekte, pa i policijskim intervencijama. Zasad toga nema u turističkom kompleksu u Dugoj uvali. No, depandansa hotela Croatia u vrlo je lošem stanju. Unutrašnjost propada, sobe i hodnici su puni vlage, dizala i instalacije neispravni. Nedavno su u taj objekt došli osječki branitelji, kaže Berislav Vrbanić, na poziv Industrogradnje.

Udruzi branitelja depandansu je u zakup za jednu kunu dala Industrogradnja. I to unatoč činjenici što sudski sporovi još nisu završeni, pa se ne zna tko zapravo može upravljati objektima. Naime, od 2006. godine traje spor između Industrogradnje i splitskog zakupca. Tada je zagrebački vlasnik raskinuo ugovor o najmu zbog dugovanja. No, splitski zakupac se poziva na ulaganja u hotel i traži naknadu štete. Hotel ne želi napustiti, a iz depadanse su otišli prije nekoliko dana. Tada je u nju svojevoljno ušla Industrogradnja. Znatnu štetu su pretrpjeli zbog neriješene situacije sa zakupom, kaže Josip Galinec, predsjednik uprave tvrtke.

No najveća je šteta nanesena lokalnoj zajednici. Izgubljena su radna mjesta, novac od komunalne naknade i boravišne pristojbe. Kontaktirali smo i predstavnika splitskog zakupca. Kratko je poručio kako dok traju sudski postupci ne može ništa komentirati. Uputio nas je na Općinski sud. Ondje su nam pak potvrdili da su hotel i pripadajući objekti predmet sudske dražbe. No, nisu dali odgovor zbog čega ova agonija traje već 9 godina, dok nekadašnji reprezentativni turistički kompleks sve više propada.

Poslušajte više u prilogu.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.