Hrvatski radio

Radio Pula

E-savjetovanje o parkirališnoj karti za osobe s invaliditetom

16.06.2021.

14:45

Autor: Tatjana Kaštelan

Rad članova Udruge za cerebralnu paralizu Istarske županije (foto: Tatjana Kaštelan/HRT)

Rad članova Udruge za cerebralnu paralizu Istarske županije (foto: Tatjana Kaštelan/HRT)

Foto: - / -

Do 18. lipnja traje javno e-savjetovanje o 'Prijedlogu Pravilnika o uporabi parkirališne karte za osobe s invaliditetom'. Iz Udruge za cerebralnu paralizu Istarske županije pozivaju građane da se uključe, jer žele da, po uzoru na razvijene zemlje, osobe s poteškoćama mogu parkirati bez ograničenja.

Jedan od izazova kojima su izložene osobe koje se teže kreću jest – parkirno mjesto. One će, baš kao što vrijedi suprotno, ako ne pronađu parkirno mjesto s oznakom za osobe s invaliditetom ili im je ono daleko, te ako parkiraju na mjesto za ostale građane, platiti kaznu.

Da bi se to izmijenilo to jest da bi sva parkirna mjesta bila dostupna svima – otvoreno je 'Javno savjetovanje o Prijedlogu Pravilnika o uporabi parkirališne karte za osobe s invaliditetom' i nalazi se poveznici e-savjetovanja, kojoj se pristupa preko usluge e-građanin, pojašnjava predsjednica Udruge Gordana Hosni Hrvatin.

Pitanja koja su postavljena su: smatrate li da znak pristupačnosti treba vrijediti za sva parkirna mjesta (kao što vrijedi u civiliziranom svijetu), smatrate li da znak treba opravdati svoj naziv, tj. omogućiti pristup željenoj lokaciji i ako vas nervira što netko umjesto vas odlučuje gdje se smijete parkirati, pojašnjavaju iz Udruge za cerebralnu paralizu Istarske županije.

Ovim Pravilnikom propisuju se uvjeti za stjecanje i način korištenja parkirališne karte za osobe s invaliditetom i znaka pristupačnosti. Potom prava koja se temeljem parkirališne karte mogu ostvariti, ovlaštenja i nadležnosti u postupku njezina izdavanja, izgled i sadržaj, organizacijske, tehničke i sigurnosne mjere u postupku izdavanja te način obilježavanja parkirališnog mjesta. Savjetovanje je otvoreno do 18. lipnja, dakle, do prekosutra.

Opširnije poslušajte u nastavku.

IZVJEŠTAJ: E-savjetovanje o parkirališnoj karti za osobe s invaliditetom

Razgovor s Gordanom Hosni Hrvatin, predsjednicom Udruge za cerebralnu paralizu Istarske županije

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.