Hrvatski radio

Radio Pula

Eco Domus u TOP 100 održivih priča destinacija na svijetu

29.09.2022.

10:58

Autor: HRT

Ilustracija - logo

Ilustracija - logo

Foto: Istarska županija/Pixabay / ustupljena fotografija/kolaž

Istarska županija je i ove godine prijavila Istru na natječaj za najbolje svjetske destinacije s pričom dobre prakse o održivosti - 2022 Top 100 Destination Sustainability Stories. Tom prilikom zadovoljeno je 15 temeljnih kriterija te još 15 dodatnih kriterija prema standardima za zelene destinacije u području upravljanja destinacijom, prirode i krajolika, okoliša i klime, kulture i tradicije, društvenog blagostanja te privatnog sektora i komunikacija. Nakon toga, dostavljena je priča dobre prakse s kojom su izabrani u 2022 Top 100 Destination Sustainability Stories: Eco Domus - eco-friendly accommodation.

Program Eco Domus ili eko prijateljski smještaj je pokrenuo županijski Upravni odjel za turizam 2017. godine, a njime se potaknula diversifikacija i podizanje kvalitete privatnog smještaja kroz usklađivanje s načelima održivog razvoja i održivog turizma. Osnovne karakteristike Eco Domus smještaja su društvena i ekološka odgovornost, cjelovita zaštita okoliša i zdravlja, korištenje eko certificiranih sredstava za pranje i čišćenje, korištenje eko certificiranih toaletnih proizvoda, korištenje prirodnih materijala, štednja vode, štednja energije, sortiranje i recikliranje otpada. U sklopu programa, poštivanjem kriterija za uvrštenje i dobivanjem markice, vrednuju se lokalne vrijednosti kroz informiranje gostiju o lokalnoj kulturno-povijesnoj baštini, lokalnim prirodnim vrijednostima, sadržajima i događanjima, uređivanju okoliša autohtonim biljnim vrstama, promociji tradicionalnih proizvoda i suvenira, o mogućnostima učenja i/ili sudjelovanja u tradicijskim običajima, promociji lokalne kuhinje i tipičnih prehrambenih proizvoda i dr.


Time je Istra kao destinacija dobila novi certifikat 2022 Top 100 Destination Sustainability Stories, čime postaje još više prepoznatljiva i vidljiva kao destinacija koja brine o održivom razvoju. Istra će se uz ostale svjetske destinacije promovirati na mrežnim stranicama Green Destinations i Good Travel Guide. 


Lani je u TOP 100 održivih priča destinacija svijeta uvršten Palud, jedini ornitološki rezervat u Istarskoj županiji.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.