Hrvatski radio

Radio Pula

Edukativno-zabavni serijal online predavanja povijesnih i putopisnih tema

22.01.2021.

07:43

Autor: Tomislav Šikić

Foto: udruga Mutila/Medulin/ustupljena fotografija

Foto: udruga Mutila/Medulin/ustupljena fotografija

Foto: - / -

Udruga Mutila - Medulin nastavlja sa serijom online povijesno-putopisnih predavanja u sklopu projekta Eduzaab. Projekt uključuje seriju od 7 predavanja o povijesni presjek, događajima i podjelama koji su obilježili Istru u mediteranskome imaginariju te s Istrom povezane, a udaljene krajeve.

Online predavanje održat će se u petak, 22. siječnja u 18 sati. Tema predavanja je "Istra u srazu velikih sila do osmanske ugroze", predavanje će voditi Ian Tataj, mag.hist. Uputit će nas u tehnike, strategiju i opremu srednjovjekovnih vojski i mornarica te nas upoznati sa ratovima velikih sila. Saznat ćemo na koji način se mala Istra našla u tim okolnostima, i što je to za naš poluotok značilo. Vidjet ćemo kako su se mijenjali odnosi moći na našem dijelu Sredozemlja, i iskusiti dolazak glavnog neprijatelja kršćanstva - Turaka. 

Predavanje će se održavati preko alata BigBlueButton ulaskom na link https://demo.bigbluebutton.org/gl/edu-qgo-cim-pjv pet minuta prije početka predavanja. Potrebno je samo upisati ime i prezime pri ulasku, kliknuti na oznaku "Join" i zatim isključiti opciju za vlastiti mikrofon. S predavačima može se komunicirati putem chat funkcije. 

Program BigBlueButton podržava 60 minutnu sesiju, nakon kojeg je potrebno sačekati da predavač ponovno pokrene program te se gosti mogu ponovno priključiti nakon nekoliko trenutaka. 

Sve dodatne informacije o predavanjima možete pronaći na Facebook profilu Udruge Mutila – Medulin.

Ian Tataj, mag hist., rođen 1990. Diplomirao je povijest na Sveučilištu Jurja Dobrile u Puli. Autor je sci-fi romana "Chronology of the Future: A Short History of Man in Space" i raznih povijesnih radova. Suradnik mnogih udruga i javnih ustanova. Glavno polje interesa mu je stara i srednjevjekovna povijest.

 

Predavač mag. hist. Ian Tataj

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.